UPPRÖR. Sedan Joakim Medin släppte sin bok har han fått motta många hotfulla mejl. ”Det vanligaste de skriver är att jag fokuserar på fel problem, och i stället borde rikta in mig på invandring eller islam. De hjälper ju de här kvinnorna genom att ge dem pengar, menar männen." Foto: Kristian Borg
UPPRÖR. Sedan Joakim Medin släppte sin bok har han fått motta många hotfulla mejl. ”Det vanligaste de skriver är att jag fokuserar på fel problem, och i stället borde rikta in mig på invandring eller islam. De hjälper ju de här kvinnorna genom att ge dem pengar, menar männen." Foto: Kristian Borg Bild: -

Han gick undercover bland svenska sexköpare

Joakim Medin är journalisten från Mölndal som förra året antog en falsk identitet för att komma nära sexköparna i Thailand. I sin nya bok berättar han om sexhandeln som sker helt öppet, och om hur situationen i Phuket också kan säga någonting om tillståndet i Sverige.

ANNONS
|

När frilansjournalisten Joakim Medin läste på Fässbergsgymnasiet i början av 2000-talet, gjorde han ett projektarbete om Moulin Rouge. Den lokala sexklubben som erbjöd strippshower, onanibås och privata lapdance till sina kunder.

– Det var min första journalistiska granskning. Jag och en klasskompis pratade med reportern Kent Randau på Mölndals-Posten och intervjuade samtliga partier i kommunfullmäktige för att få reda på hur de ställde sig till klubben. Sedan besökte vi stället, säger han.

Vännerna låtsades vara vanliga klubbgäster, och kunde på så vis närma sig de andra besökarna. I arbetet sluter de sig till att det förmodligen såldes sex i lokalerna, bakom lyckta dörrar.

ANNONS

Läs mer: Pris till Joakim Medin

Den här journalistiska arbetsmetoden – att "wallraffa", utge sig för att vara någon annan – skulle Joakim Medin komma att återvända till när han femton år senare gjorde en ännu större granskning av sexindustrin. I boken Thailandssvenskarna berättar han om hur han 2018 odlade mustasch, kammade håret annorlunda och låtsades vara en gymnasielärare med rutten kvinnosyn; allt för att i två månaders tid komma sexturisterna i Thailand nära.

– Jag bar dold mikrofon, och ansträngde mig för att lägga band på mina egna tankar och känslor. Det var inte alltid lätt, särskilt inte när jag såg vissa av dem förgripa sig på kvinnor. Men jag lyckades vinna mångas förtroende och tränga in i flera av gängen där.

Sexhandel är olagligt i Thailand men sker ändå helt öppet, ofta med polisens goda minne. Joakim Medin berättar om hur han satt på en restaurang vid ett bord där en man förde upp fingrarna i en kvinnas kön, medan en småbarnsfamilj åt hamburgare intill.

– Det allra värsta jag upplevde var inte männens agerande, utan helt vanliga turisters sätt att normalisera det som händer. Att gå på en sexshow ses som något lite roligt, exotiskt och smått förbjudet som man ska ha gjort på sin Thailandsresa. Det verkade inte röra dem i ryggen att de här kvinnorna utnyttjas, och det blev väldigt svårt att ta in för mig.

Vilka är de svenska sexköparna i Thailand?

– Det finns ingen typisk sexturist, precis som det inte finns någon typisk sexköpare. Det är nästan uteslutande män, men de hör till alla samhällsklasser och har alla möjliga sorters bakgrunder.

Någonting som överraskade honom var dock att samtliga män han kom i kontakt med sympatiserade med ett visst politiskt parti, som de också skulle rösta på i valet: Sverigedemokraterna.

– Jag skulle inte påstå att alla som köper sex röstar så, men alla som befann sig i just det här sammanhanget gjorde det. Många ansåg sig vara i exil från ett Sverige som tagits över av islam och pk-feminister. De uttryckte en aversion mot utvecklingen i Sverige och hur den har påverkat mans- och kvinnorollerna.

Läs mer: Joakim Medin: "Vi måste förstå mer om kriget"

– Thailändskorna som passade upp på dem var deras kvinnoideal. I deras ögon hade det varit så i Sverige också innan jämställdheten förstörde allting. SD sågs som ett värn mot den utvecklingen.

I boken har han delvis förklarat det med att Sverige är ett polariserat land.

– Händelserna jag skildrar utspelar sig på andra sidan världen, men boken handlar också om situationen i Sverige, och om en viss grupp män som utgör ett extremt motstånd mot den utveckling som majoritetssamhället omfamnar. I och med högerpopulismens frammarsch har de börjat placera sig själva i en politisk kontext. Det kommer att vara viktigt att hålla koll på och diskutera framöver, säger Joakim Medin.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@molndalsposten.se

ANNONS