Barn i förskoleklass boende i Flabäck får skolskjuts till skolan, men när de börjar ettan tas detta bort, skriver Flabäcksförälder.
Barn i förskoleklass boende i Flabäck får skolskjuts till skolan, men när de börjar ettan tas detta bort, skriver Flabäcksförälder. Bild: Olof Ohlsson

Hur resonerar Mölndals kommun kring skolskjutsen?

Min 7-åring förväntas ta sig till skolan på egen hand – i mörker och med buss, skriver signaturen Flabäcksförälder.

ANNONS
|

Mölndals kommun, hur resonerar de egentligen angående skolskjuts?

Boende i Flabäck, Lindome, har flertal kilometer till skolorna Skånhälla och Almås. I förskoleklass får barnen tillgång till taxi för upphämtning. När första klass startar tas detta bort. Min 7-åring ska då vara redo för att gå i mörker, utan cykelväg 500 meter och 900 meter på cykelväg ner till busshållplatsen vid Gamla riksvägen, som är väl trafikerad. Därefter åka kommunal buss till skolan (som ibland inte ens kommer vid olyckor/snö, vilket inte en 7-åring kan förmedla hem). Är 7-åring redo för detta?

Boende i östra Flabäck har efter årskurs 2 inte tillräckligt långt till skolan för skolskjuts. Då hänvisas dessa barn till skogs-/grusväg mot Fagereds ungdomshem, för att sedan cykla utan cykelväg över E6:an och till Skånhällaskolan. Är detta säkert?

ANNONS

Tonåringar som går på Almåsskolan och bor i Flabäck har precis under fyra kilometer till skolan. Detta innebär att de inte får busskort. Samma väg erbjuds att starta med i mörker och vid snöfall oftast oskottad väg till skolan.

Detta innebär att de flesta tonårsföräldrar i Flabäck skjutsar till skolan, vilket medför ökad trafik i Lindome och i områdets små vägar. Ungdomarna får ett fritidskort, det vill säga de får åka buss efter klockan 14. Hur mycket kan det kosta att lägga till morgonens resa med buss för dessa ungdomar, i vart fall under vinterhalvåret?

Jag tycker det är synd att kommunen inte värnar om miljön och enkelhet. Jag är absolut för rörelse och motion och att ge barnen friheten att ta sig själva till skolan. Men när det inte går att cykla vid halt väglag och snö, och det tar 50 minuter att gå till skolan, är det rimligt?

Det vore intressant att veta hur Mölndals kommun resonerar kring de barn som bor lite längre ifrån skolan, men uppenbarligen inte tillräckligt långt.

Flabäcksförälder

ANNONS