Bilden är arrangerad.
Bilden är arrangerad. Bild: Anders Wiklund/TT

Orréus (C): Därför behövs Orange Day

”Nästa gång ryker din hals.”
”Man döms för tortyr av funktionsnedsatt partner.”
”Sprutade desinfektionsmedel över kvinnan – när hon hade spädbarn i famnen.”
Behövs Orange Day? Ovan citat från Mölndals-Posten är ett tydligt bevis på att så är fallet, skriver Åsa Orréus, styrelseledamot Centerkvinnorna Västra Götaland Västra, samt styrelseledamot Kvinnojouren Frideborg.

ANNONS

Den 25 november är det Orange Day, den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är en pågående pandemi som skördar tusentals offer varje år. Kvinnor berövas sin rätt till liv, trygghet och frihet. Våldet har flera ansikten: fysiskt, sexuellt, psykiskt, ekonomiskt och materiellt. Våldet finns dessvärre överallt. I hemmet och i relationer, i offentliga och digitala miljöer. I krig används sexuellt våld mot kvinnor som vapen.

Åsa Orréus, Centerkvinnorna.
Åsa Orréus, Centerkvinnorna. Bild: Privat

Vi tvingas konstatera att 2023 inte blev året då mäns våld mot kvinnor avskaffades. Inte ens nedtrappades. Bara i Sverige dödas i snitt 15 kvinnor varje år av en man som hon har, eller har haft, en relation med. Ännu fler lever i våldsamma relationer eller i osäkerhet, på flykt från sin förövare. Förra året anmäldes över 9 000 våldtäkter och i över 90 procent av fallen var den utsatta en kvinna – det är mer än en våldtäkt i timmen.

ANNONS

Att det finns en särskild dag för att uppmärksamma det könsbaserade våldet är bra, men för att på riktigt avskaffa mäns våld mot kvinnor krävs arbete året om, både i Sverige och i världen omkring oss.

En viktig del i arbetet sker på hemmaplan, allra närmast oss. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Unga tjejer och kvinnor är de som är mest utsatta för sexuellt våld. Redan i tonåren blir destruktiva relationer verklighet. Det förebyggande arbetet med barn och unga är avgörande för att avskaffa mäns våld mot kvinnor.

Dagens vuxna generationer kommer inte att få uppleva en värld där våldet har upphört, men med ett ihärdigt och omfattande arbete kan våra barn och deras barn få uppleva en annan verklighet. För Centerkvinnorna är det självklart att vara en del i det arbetet.

Åsa Orréus, styrelseledamot Centerkvinnorna Västra Götaland Västra, styrelseledamot Kvinnojouren Frideborg

LÄS MER:Mölndalsbo misshandlade sin hustru framför barnen

LÄS MER:Man torterade sin rullstolsburna partner – nu sänks straffet

LÄS MER:Man misshandlade sin fru framför deras barn – döms

LÄS MER:Man misshandlade och hotade kvinna i Mölndal – döms

ANNONS