Här är historiska bilder på Mölndal – och nya bilder från samma plats

Det har hänt mycket i Mölndal på 100 år. Hur mycket? Svaret syns tydligt när vi jämför bilder, tagna på samma plats – i dåtid och nutid.

ANNONS
|

När Mölndal fick sina stadsprivilegier för 100 år sedan var bebyggelsen utspridd och vildvuxen. Den nya staden hade ett digert arbete framför sig med att ordna rent vatten, avlopp, vägnamn och en massa andra administrativa detaljer. En av många punkter var att ta fram en stadsplan, det vill säga en idé över hur staden skulle se ut i framtiden.

I den första stadsplanen för Mölndal från 1920-talet skulle Mölndal bli en trädgårdsstad. Även om det mesta i den planen aldrig förverkligades var Mölndal länge känt för sin låga bebyggelse där Fässbergskyrkan syntes vida omkring.

Fässbergskyrkan

Fässbergskyrkan har fungerat som ett landmärke i Mölndal sedan 1887. Då hette den Mölndals kyrka. Det är den första kyrkan på den här platsen, men den ersatte en äldre kyrka som stod vid Fässbergs kyrkogård. Delar av inredningen är från den äldre kyrkan.

ANNONS

När den pampiga nygotiska tegelkyrkan byggdes på kullen var det jordbruksmark på flera sidor om och kyrkan höjde sig verkligen över omgivningen. Numera har den fått sällskap. Parken runt omkring är en utmärkt utkikspunkt om man vill se hur staden förändrats i förhållande till gamla foton. Det sistnämnda är dock lättare att göra på vintern när det inte är lika lummigt.

Kyrkan är också perfekt för att orientera sig på gamla foton. Vägarna må ha bytt namn och byggts om men kyrkan den består.

Höghusen på Tempelgatan

När tegelhusen på Tempelgatan stod klara några år efter andra världskriget väckte de uppståndelse. Mölndalsborna protesterade mot det som de uppfattade som höghusbebyggelse. Det går att förstå om man tittar på vykortet från slutet av 1940-talet. Det som nu är Mölndal innerstad bestod då av villor. Men idag ser trevåningshusen på Tempelgatan tämligen modesta ut.

De fyra bilderna är från 1940-talet, 1970-talet, 2015 respektive 2022. De innehåller en lång rad detaljer om man tittar noga. Vykortet från Almquist & Cöster, Hälsingborg är riktat mer mot Bergmansgatan men gaveln på Tempelgatan syns och skorstenen i bakgrunden kan användas för att orientera sig på denna bild i förhållande till de andra. Nästa foto är taget på 1970-talet (foto Mölndals stadsmuseum). Några av villorna är kvar men många har bytts ut mot flerfamiljshus.

Vid första anblicken är vyn ganska lik 2015 förutom parkeringsgaraget vars tak anas i nederkant (foto Camilla Eliasson). Men tittar man noga har det hänt en hel del. Ännu större är förändringarna mellan 2015 och 2022 i och med att den nya innerstaden tagit form (foto Kristina Svensson). I bakgrunden har skorstenen försvunnit men den randiga hissen upp till Kvarnbyvallen har dykt upp.

Förändring på Storgatan

Innerstadens utveckling går också att studera på Storgatan. Exempelvis på en trio bilder tagna söderifrån. De är inte tagna på exakt samma ställe och inte med samma objektiv men på alla tre kan man skymta ett hus till vänster i bild som står i korsningen Storgatan och Barnhemsgatan. Det äldsta fotot är från 1970-tal och taget av Tore Rydell, nästa från 1991 taget av Christina Ryd och det tredje 2022 av Kristina Svensson.

Här kan man se att Mölndal idag får allt högre bebyggelse. Notera också att idag har trottoarer med trottoarkanter bytts ut mot bredare områden där cyklar och gångtrafikanter samsas.

Ut och leta lokalhistoria

Är du så lyckligt lottad att du har gamla stadsbilder i något album, ta med fotona ut i sommar och kika vad som ändrats sedan bilderna togs!

Har du inga egna? Ta en titt på Mölndals stadsmuseums avdelning på sajten Digitalt museum. Botanisera där och gå ut och jämför!

LÄS MER:Ännu fler av fotografen Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

LÄS MER:Mölndal 100 år – nu ska vi skildra seklet som gått i både text och bilder

LÄS MER:Mölndal 100 år – därför firar vi

ANNONS