Hundarna promenerar själva varje vecka

En salig blandning hundar med ägare möts för traditionell söndagspromenad i skogen mellan Lindome och Kållered. En utmaning, enligt många experter. Inte alls, anser mattar, hussar och framför allt hundarna i gruppen.

ANNONS

Söndag klockan 11 är helig tid. Åtminstone för hundägare med koppling till Mölndals hundsällskap på Tullbomsvägen. Mindre raser som shetland sheepdog och jack russell promenerar, lekar och jagar betydligt större euroasier, tervuren och diverse blandrashundar. Ett faktum som hundutbildaren och föreningens ordförande Camilla Kanflo fått höra var omöjligt.

– Jag har varit med i flera hundklubbar. Många säger att det här inte går, men det har gått i 25 år nu, säger hon om det faktum att blanda olika raser och storlekar när hundarna till största delen springer okopplade genom skogen.

LÄS MER:Mölndals hundsällskap firade halloween med häxor, träning och fårvallning

Olika promenadslingor

Sällskapet håller till i änden av den skogsväg som passerar belysningsbutiken i norra Lindome, precis där gränsen mellan Sverige och Danmark gick fram till 1645. Och den promenad som genomförs varje söndag, oavsett väderlek, tar beroende på vägval 50 till 80 minuter.

ANNONS

– Ibland, om det är jakt här uppe, går vi åt andra hållet mot Fagared. Det finns många olika slingor som vi går, säger Britt-Marie Thor och perkar mot skogsområdet norr om klubbstugan.

Hennes jack russell Doris är tio år och har varit med på hundsällskapets promenader nästan lika länge. Detsamma gäller en annan Doris, som är en portugisisk vattenhund.

LÄS MER:Hundratals deltog i sökandet efter Nala som blev skrämd och sprang bort på nyårsafton

– Hon springer nog mest av alla här, säger husse Evert Melander.

– Vi har varit med sedan hon var liten. Tidigare hade vi en springer spaniel men vi valde vattenhund när vi hörde att de inte fäller och fungerar bra ihop med den som allergisk, säger matte Birgitta Melander.

– En väldigt trevlig ras. Hon gläfste eller bet inte ens när barnbarnen drog henne i öronen när de var små, säger Evert Melander.

Naturlig uppdelning

Den här söndagen väljs en längre runda. Från klubbhuset och ner mot motorvägen. Men strax innan E6 svänger gänget på 15 hundar och 25 personer norrut – rakt in i skogen. Och i samma stund tas kopplen av hundarna. Glada gläfsanden, svansar som viftar och framför, bakom och vid sidan om stigen forsar de fyrbenta fram och tillbaka.

– De snabbaste hamnar längst fram och de som bara vill fortsätta promenera och inte är lika lekfulla lite längre bak, konstaterar Camilla Kanflo.

LÄS MER:Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

Tre hundar jagar varandra i ena riktningen, vänder om och återkommer åt motsats håll i samma fart.

– Man kan ju fråga sig vem som tränar vem i den här gruppen. Hundarna är snabba med att förklara för varandra vad som är okej och inte.

”Tränar sociala skills”

En av snabbare hundarna är den vitsvarta blandrasen Freja, 2,5 år.

– Det här är så kul för henne. Hon får motion och tränar sociala skills. Det är bra att kunna ha hundar lösa och här är vi nästan ensamma, säger Frejas matte Eden Byström.

– Det är lite skillnad mot hemma när vi går elljusspåret på Safjället, säger sambon och matten Filip Czerkies.

LÄS MER:Här är populäraste hundnamnen i Mölndal – och den hundrasen skaffar vi helst

Gruppen blir lite utdragen men när den närmar sig de mest skogsnära husen vid Ekensås hörs ett snabbt:

– Koppla!

En löpare närmar sig samtidigt som husägare inte ska behöva möta 15 okopplade hundar.

– Ser man att någon går undan så kopplar vi direkt, säger Måna Quist Eriksson.

– Och möter vi någon brukar vi alltid fråga. En del blir ju stela som pinnar när de möter en hund. Och det måste man ha respekt för, säger Evert Melander.

Tre incidenter på 25 år

Gruppen säger att den typen av problem oftast kan undvikas, liksom missöden hundarna emellan.

– På 25 år tror jag vi bara haft tre incidenter mellan hundar. Vissa passar inte med varandra och folk här har jättebra koll på hur deras egen hund fungerar, säger Camilla Kanflo.

En äng uppenbarar sig och gänget släpps lös på nytt. Italienska vinthunden Sigge visar sin snabbhet och efter sig får han bland annat jaktlabradoren Asta.

– Asta var så blyg i början och vågade inte gå fram till varken människor eller andra hundar. Nu har hon blivit mycket tuffare, säger matten Jannika Nordwall vars dotter Rebecka är ägare till Sigge.

In i skogen på nytt. Ett nytt möte med en barnfamilj följer utan problem och några hundra meter längre fram, i bortre ändan av en mosse skymtar skogens konung. Dock är den på långt avstånd och ingen av hundarna noterar, åtminstone inte så att det syns, att en ensam älg vandrar hundratalet meter bort.

LÄS MER:Elisabeth från Lindome överlevde älgattacken för tre år sedan: ”Jag är ännu inte återställd”

För den vanlige hundägaren

En spång över ett mindre vattendrag startar en diskussion om exakt var gränsen mellan Sverige och Danmark gick under äldre medeltid innan klubbstugan, parkeringen och hundsällskapets träningsområde återigen uppenbarar sig.

– Vi tävlar inte i vår klubb utan finns för den vanlige hundägaren. Hos oss handlar mycket om att umgås och lära sig grunderna i vardagslydnad och till söndagspromenaderna får alla som vill komma, säger Camilla Kanflo.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS