I korpen – de första åren med Mölndals Taxi IF

Den 1 juli 1965 träffades ett antal taxichaufförer och droskägare hos Mölndals Taxi, ledda av Sven Antonsson (1929–2010), i syfte att bilda en korpidrottsförening. Så skedde och den fick namnet Mölndals Taxi IF.

ANNONS

Klubbens första sponsor blev Margareta Sparre (1900–1985), dotter till friherrinnan på Gunnebo, som gick in med 1 000 kronor. Margareta åkte ofta taxi och uppskattade att prata med chaufförerna.

Man hade en bowlingssektion som höll till i Idrottshuset på tisdagar, ett fotbollslag spelande i Mölndalskorpen, och i Toltorpsdalens gymnastikhall gymnastiserade män och kvinnor.

1966: Höga hyror – höjd medlemsavgift

Detta år utgjordes styrelsen av ordförande Lennart Magnusson (f. 1935), sekreterare Salomon Abrahamsson (1937–1971), och kassör Sven Antonsson (1929–2010). Styrelsen träffades hemma hos ordföranden i Kållered. Man hade problem med hyrorna för träningslokalerna – lösningen blev att höja medlemsavgiften. Ett sätt att skaffa pengar var att införskaffa en drickautomat och ett avtal slöts 28 juni angående en sådan. Denna placerades på Taxistationen på Tempelgatan. När det gällde träningslokal så flyttade man gymnastiken från Toltorpsskolan till Idrottshuset där det fanns bastu.

ANNONS

Fotbollsspelarna deltog i Göteborgskorpen och slutade tvåa efter Motorami i Göteborg AB.

Detta år anordnade Mölndals-Posten en korpserie där Taxi kom sist av fem. När det gällde bowlingsektionen var höjdpunkten att skicka ett gäng för att delta i Taxi-SM i Malmö.

1967: Skinklotteri löste ekonomin

1967 hade klubben problem med att belägga de hyrda banorna i Idrottshuset. Detta skapade ekonomiska problem. I slutet av årets löstes finansieringen med ett skinklotteri. Idrottsligt fungerade det bra med bowlingen, men det var fotbollen som skapade mest entusiasm. I styrelsen kvarstod Lennart Magnusson, men ny sekreterare var Gösta Cropp (1935–1997) och kassör var Sten Forsberg (f. 1936).

1968: Tog in tränare från IFK Göteborg

Detta år utgjordes styrelsen av Sven Antonsson, sekreterare Kjell Carlsson (f. 1948) och kassör Sten Forsberg.

På måndagar tränade man fotboll och gymnastik i Kvarnbyskolan och på onsdagar var man i Idrottshuset (med tre månaders sommaruppehåll). Till detta år hade man värvat en tränare i form av Oskar Rothenberg (1919–2010), med erfarenhet från spel i bland annat IFK Göteborg.

Fotbollssektionen spelade i Göteborgskorpen serie 5, man deltog även i Mölndalskorpens serie klass 3, GT cupen (utslagna av Volvo) och Mölndals-Postens cup. Laget var tvåa i Göteborgsserien, men besegrade seriesegrarna Skarstedt. I Mölndal hamnade man sexa. 1968 fyllde Göteborgs Taxi IF 20 år och göteborgarna arrangerade en turnering där mölndälingarna deltog. Deltog gjorde även Idrottsjournalisterna och Spårvägen. Segrade gjorde Spårvägen.

Bowlingsektionen träffades i Idrottshuset på tisdagar. Herr- och damlag deltog i det nationella spelet, samt i Taxi-SM i Stockholm. En bordtennissektion startades och denna deltog i Mölndalskorpens nystartade serie, där man kvalificerade sig för den högsta nivån.

1969: Startade handbollssektion

Ishockey eller handboll? Den 3 mars beslutade klubben att starta en handbollssektion. Handbollsspelandet drog i gång på hösten. Laget själva ansåg dock att man lagts i en för hög division. De manliga gymnasterna och fotbollsspelarna tränades detta år av Rothenberg, medan de kvinnliga gymnasterna leddes av Ulla Forsberg (1940–1995). På måndagar var man i Kvarnbyskolan och på onsdagar i Idrottshuset. Bowling tränades på tisdagar i Idrottshuset.

Fotbollslaget slutade trea i Mölndalsseriens 3:e nivå och i Göteborg var man trea i 4:an. Mölndalskorpen anordnade innefotboll och man nådde kvartsfinal i GT-cupen.

Bowlingsektionen leddes nu av två herrar och två damer. De sektionsansvariga skötte laguttagningarna. Man hade två fyrmannalag i nationella serien där damerna slutade femma och herrarna nia. Sektionen skickade 15 deltagare till Taxi-SM i Malmö och dessa hemförde 15 priser. Bäste herre var Lars-Göran Mossberg (1942–2019) som slutade tvåa i klass 1, och bästa dam var Gunvor Glännestrand (1930–2017) som femma. Detta år besegrade herrarna även Polisen i en vänskapsmatchen.

Bordtennissektionen leddes av Sven Antonsson och Jan Hansson (f. 1943). När Mölndalskorpen ställde upp med gemensamt lag mot Göteborg, var fyra spelare från Taxi.

1970: Arrangerade Taxi-SM

På måndagar tränades korgboll och gymnastik i Kvarnbyskolan och sedan i Västerbergsskolan under hösten. På onsdagar var klubben i Idrottshuset och tränade gymnastik och handboll. Där spelades även bordtennis hela veckan (efter klockan 20) och bowlades på tisdagar.

Årets stora händelse var att Mölndals Taxi IF fick arrangera Taxi-SM och Trestadstävling 25–27 maj. Både herrar och damer gjorde bra ifrån sig och det hela avslutades med bankett på Åbytravets restaurang.

Bordtennissektionen ställde upp med ett lag i Mölndalskorpen klass 1 och 2, deltog i två cuper och Mölndalsmästerskapen. Man skickade även tre spelare till singelspel i Taxi-SM. Dessa blev dock utan placering.

1971: Damerna utmärkte sig i bowlingen

En ny styrelse bestående av ordförande Rolf Andersson, sekreterare Britt Heijel (1930–2001) och kassör Tom Wetteskog (1943–2020). I Västerbergsskolan tränade man gymnastik på måndagar och i Idrottshuset var det gymnastik och handboll på onsdagar. Taxi-SM anordnades detta år i Göteborg och Mölndals Taxi IF ställde upp i bowling och pingis. I SM-bowlingen utmärkte sig damerna och Britt Heijel placerade sig som fyra. Ännu bättre gick det i tvåmanna där Britt Heijel vann tillsammans med Meida Andersson (1937–2014).

Handbollssektionen leddes av Tomas Simson (f.1948) och Kjell Carlsson gjorde en godkänd säsong. Fotbollssektionen besegrade kollegor från Karlstad hemma i Mölndal och dessa matcher blev en återkommande tradition.

1972: Meida Andersson och Britt Heijel nådde högt

Bowlarna deltog i Taxi-SM i Stockholm. Där var det återigen damerna som utmärkte sig och då framför allt Meida Andersson och Britt Heijel. Fotbollskillarna åkte till Karlstad och lyckades vinna med 1–3. Handbollssektionen hade en ganska svag säsong, medan pingissektionen blev vilande.

1973: Korpklubben nekades tider

Detta år börjar man att träna innebandy i Västbergsskolan (måndagar) och i Lindhagaskolan (onsdagar). När det gällde Idrottshuset, meddelade Fritidsstyrelsen att Taxi inte längre fick boka tider där eftersom man var en korpklubb.

Taxi-SM hölls i Malmö och herrarnas fyrmannalag lyckades bli svenska mästare. Laget lyckades få ihop ett nytt taxirekord: 6105 poäng.

Fotbollssektionen instiftade ett vandringspris för matcherna mot Karlstad Taxi. Årets match spelades i Mölndal och gästerna vann med 1–2 och fick den första inteckningen i pokalen.

Handbollssektionen blev utan träningslokal i och med Fritidsstyrelsens beslut, men gjorde sin bästa säsong hittills. Något som var mycket populärt i klubben år 1973 var Hockeybockey.

1974: Bankett på Esso Motorhotell

Klubben fortsatte att träna innebandy i Västbergaskolan och i Lindhagaskolan och nu fick man åter bowla i Idrottshuset.

20–22 maj 1974 var man värd för sitt andra Taxi-SM.
20–22 maj 1974 var man värd för sitt andra Taxi-SM. Bild: Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland

20–22 maj stod man som värd för sitt andra Taxi-SM med pingis och bowling, samt Trestadstävling. Taxi deltog med 19 bowlare. Arrangemanget blev en succé och banketten hölls på Esso Motorhotell i Åby.

Fotbollssektionen lyckades vinna Mölndalskorpen klass 3 och var därmed klara för uppflyttning. Bortamötet mot Karlstad slutade med förlust och värmlänningarna fick en andra inteckning.

1974 anordnade Mölndalskorpen en cup i innebandy som spelades i Fagareds yrkesskola. Taxi anmälde 2 lag och förstalaget vann cupen genom att besegra Brandkåren.

1975: Jubilerade

1975 var jubileumsår. Jubileumsfesten hölls 6 september på Esso Motorhotell. Dagen till ära gästades man av representanter från Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Mölndals Korpindrottsförbund och Mölndals Droskägareförening. En annan uppvaktare var klubbens storsupporter, Margareta Sparre. Hon bidrog med en vacker keramiktallrik (ett askfat) och ett sponsorbidrag på 500 kronor.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

ANNONS