När Mölndal HADE ett äventyrsbad – då blev vi aldrig någon superkommun, skriver Martin Björklund i sin krönika.
När Mölndal HADE ett äventyrsbad – då blev vi aldrig någon superkommun, skriver Martin Björklund i sin krönika. Bild: Arkiv

Vilka krav ställs egentligen på en superkommun?

Mölndals kommunledning jublade över utmärkelsen Årets superkommun. Men den extrema närheten till Göteborg gör nog att vi knappast behövt jobba ihjäl oss för framgången.

ANNONS
|

”Vi har tillväxt, det är positiva tongångar. Vi har nettoinflyttning, ett blomstrande näringsliv och bra utveckling av infrastrukturen”, kvittrade kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) i förra veckan efter att tidskriften Fokus utsett Mölndal till Årets superkommun i storstadsklassen.

LÄS MER:Mölndal utnämnd till Årets superkommun: ”Det finns något för alla”

Rankningen bygger på hela 40 000 olika mätpunkter i 18 kategorier där pluspoäng bland annat delas ut för hög utbildningsnivå och antal företag.

Låt mig då bara ställa några frågor:

1. Är det underligt att en kommun som gränsar till Chalmers och Göteborgs universitet har en hög utbildningsnivå? Är det inte just personer med hög utbildningsnivå och ofta därmed hög lön som har råd att kasta upp sisådär sju miljoner för ett renoveringsobjekt på Ryet eller tio millar plus för ett nyproducerat i Hills villastad?

ANNONS

LÄS MER:Nu finns sex tiomiljonershus till salu utanför Mölndal

2. Är det underligt att företag gärna förläggs nära storstäder där arbetskraften och kompetensen finns? Hur mycket har egentligen Mölndals stad behövt göra för att locka företagen hit?

I Svenskt näringslivs kommunrankning, hamnade Mölndal 2020 på plats 66 – rejält besegrade av Härryda (7) och Partille (21). Fast då kom det aldrig något pressmeddelande från Stadshuset om rankingens betydelse. Samtidigt kunde vi för några veckor sedan läsa i Mölndals-Posten att kommunen knappt har någon företagsmark längre. Varför 300 arbetstillfällen på Mathem lär försvinna från kommunen inom ett par år.

LÄS MER:Mathem behöver nya lokaler – men får inget napp i Mölndal

Andra motiveringar till varför Mölndal blev Årets superkommun var att: ”kultur- och fritidsverksamheten rankas högt. Just nu byggs ett nytt badhus i Åby arenastad, ett område för idrott och friluftsliv. Där kan det även bli en ny isstadion.”

Tillåt mig skratta.

Just nu BYGGS ett nytt badhus. Först hade vi en simhall och sen fick vi ett äventyrsbad – som behövde RIVAS. Underhållet var inte tillräckligt och till slut fanns inget kvar att rädda. Men när Mölndal HADE ett äventyrsbad – då blev vi aldrig någon superkommun.

LÄS MER:Badhuset börjar ta form: ”Det har gått över förväntan”

"Där kan det även bli en ny isstadion.” Har jag missat nåt? Det FINNS redan en! Sedan urminnes tider heter området med ishall och bandybana – Åby ISSTADION. Inget fel att bandyn, liksom konståkningen och hockeyn ska få tak och väggar över bandybanan, fast isstadion har vi ju redan. Men att det ska BLI en, premieras tydligen högre när Årets superkommun utses.

Visst är det trevligt att min hemkommun utses som etta i sin klass. Men visst finns det också skäl för stadens politiker att visa ödmjukhet, även i framgång.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS