Stephan Mangold är pensionär men har inte slutat hänga med i den vetenskapliga utvecklingen.
Stephan Mangold är pensionär men har inte slutat hänga med i den vetenskapliga utvecklingen. Bild: Elvira Linderot

Stephan var med och grundade Universeum – vill göra vetenskapen begriplig

På 90-talet lade fysikern och uppfinnaren Stephan Mangold den första byggstenen till vetenskapscentrumet Universeum. Nu har Mölndalsbon skrivit en bok om kvantfysik, filosofi och hur allting hänger ihop.
– Jag ville förklara så enkelt som möjligt, säger han.

ANNONS
|

Sedan 2007 bor Stephan Mangold på en höjd i Krokslätt tillsammans med sin fru. Han är numera pensionär och ägnar mycket tid åt barnbarnen och sommarhuset i Norsesund – men intresset för vetenskap och att förstå världen, det finns kvar.

– Jag är nyfiken på hur saker fungerar. Allt från hur det här bordet är ihopskruvat till led-lampor och artificiell intelligens, säger han och tummar på det runda glasbordet på sin uteplats.

Under sitt yrkesliv har Stephan Mangold bland annat arbetat på Chalmers, uppfunnit avancerade hörapparater och lagt grunden till Universeum – som i dag är Sveriges nationella vetenskapscentrum.

ANNONS

LÄS MER:Nya Kikåscentralen växer fram: Här ska gamla prylar få nytt liv

– Det var ett tag sen jag var där nu men det är jättefint. Det har blivit väldigt bra.

Men allting började i barndomens Burträsk, en tätort utanför Skellefteå. Där hade hans föräldrar bosatt sig efter att de invandrat från Tyskland.

– Jag vara bara sex veckor gammal då. Sen bodde vi där tills jag började skolan och vi flyttade till Nässjö.

Gjorde experiment

Redan som liten fick Stephan Mangold upp ögonen för teknik och uppfinningar.

– Min pappa drömde om att bli ingenjör, men kriget satte stopp för det. Han blev tandläkare sen, men sonen skulle han göra till ingenjör, säger han och skrattar.

Pappan tog fram kontakter, magneter, batterier och prylar som Stephan fick skruva sönder.

– Han visade mig hur man kunde klippa och vika ihop ark på olika sätt. Då fick man en känsla för hur två dimensioner kan bli tre dimensioner.

De enkla experimenten gjorde sitt. Stephan blev intresserad och som 21-åring började han studera elektroteknik på Chalmers.

– Det var en mycket rolig tid. Jag var engagerad i studentlivet och kåren också.

LÄS MER:Parkslide i Mölndal skapar oro

Uppfann en hörapparat

Som examensarbete skulle Stephan Mangold och en annan student ta fram programmerbara hörapparater.

– Vi gjorde en hörapparat som kunde förstärka de svaga ljuden mer än de starka förklarar han.

Det ledde till ett större projekt och att Stephan doktorerade 1981. Hans forskningsgrupp lyckades ta fram en hörapparat som de fick patent på och sålde till flera olika länder.

– Vi bildade ett bolag för att få ut det som en kommersiell produkt. Det blev mycket jobb och många timmars övertid.

Ville leka igen

Efter några år i företaget tröttnade Stephan. Han saknade det ingenjörsmässiga och ville ”leka igen”.

– Då byggde jag upp Experimentum, säger han.

Experimentum var ett litet vetenskapscentrum som huserade i Nääs Fabriker på 90-talet. Tillsammans med några anställda byggda Stephan upp montrar med olika tekniska experiment.

LÄS MER:Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

– Vi var fem personer som jobbade tillsammans och alla fick 13 000 kronor i månaden. Ingen skulle ha mer lön än någon annan. Det var en spännande tid.

Stephan hämtade inspiration från liknande anläggningar och ägnade mycket tid åt och komma på smarta lösningar och experiment.

– Så fort jag var ute och reste så besökte jag såna här science centre runt om i världen, säger han.

Slog sig samman

På slutet av 90-talet ville Göteborgs skapa ett stort vetenskapscentrum. Stephan Mangold berättar hur han blev inkallad till kommunalrådet Göran Johansson och fick pitcha sin idé om att bygga vidare på Experimentum.

– Göran Johansson lyssnade på 18 olika förslag, sen svepte han bort alla papper från skrivbordet och sa att vi skulle ena oss om ett förslag, säger Stephan Mangold.

Det slutade med att flera aktörer slog sig samman och grundade Universeum. 2001 invigdes byggnaden på Korsvägen i Göteborg.

LÄS MER:Planen för gamla tippen i Kikås: Ska bli en solcellspark

– Jag var med i ledningsgruppen och hade ansvar för de tekniska bitarna. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig men det blev bra ändå, säger Stephan Mangold.

Vid den tiden var Stephan Mangold i 50-årsåldern och ville tillbaka till Chalmers. Där arbetade han tills han gick i pension 2018.

– Då jobbade jag halvtid för jag tycker att det finns så mycket annat i livet. Det gjorde att jag fick tid att tänka mycket.

Ville skriva en bok

Stephan tänkte på vetenskap, rymden, kvantteori och filosofi. Så småningom, när han slutat arbeta, bestämde han sig för att skriva en bok.

Nu har han släppt "Vad väger en tanke?” Det är en populärvetenskaplig berättelse om det han beskriver som den ”nya fysiken i det holistiska paradigmet”. Det handlar bland annat om kaosteori, relativitetsteori, hologram och kvantteori.

– Jag ville förklara med ett bildspråk och i stort sett utan matematik, säger han.

LÄS MER:Från jurist i New York till författare – nu skriver Hanna Lans om Gunnebo

Boken innehåller också filosofiska funderingar, samt stycken om Stephans barndom och de experiment hans pappa visade honom.

– Jag tycker det är viktigt att försöka förstå världen och varför vi tänker som vi gör, säger han.

Inga pekpinnar

Någon lättsmält bok är det dock inte. Stephan säger att man bör läsa den lite i taget.

– Det finns många som är intresserade av de här frågorna, såna som kanske tittar på Vetenskapens värld och vill förstå lite mer, säger han.

Går det att förklara världen med hjälp av fysik?

– I princip, men vetenskapen utvecklas hela tiden. Jag har inga pekpinnar i boken, men jag försöker ge ledtrådar

Samtidigt som Stephan Mangold tycker om långa samtal, vetenskapliga artiklar och att skriva om kvantteori så kan han lägga allt ifrån sig för att leka med barnbarnen eller ta en skogspromenad.

LÄS MER:Anette lämnade Mölndal – har blivit stor trädgårdsprofil från sin gård i Skåne

– Jag är intresserad av allt från artificiell intelligens till rymden men på ett sätt kan man tänka att: ”Jaja, vad spelar det för roll?”. Jag tycker definitivt inte att vi ska skrota ner andra planeter. Vi måste lösa våra problem här och nu på vår egen hemmaplanet jorden, säger han.

Stephan Mangold

Ålder: 69 år

Familj: Fru, två vuxna söner och fem barnbarn.

Bor: Krokslätt. Har sommarhus i Norsesund.

Utbildning: Docent i innovationsteknik.

Intressen: Vara med barnbarnen, miljöfrågor och att följa med i den vetenskapliga utvecklingen. ”Jag är väl lite av en lekfarfar, jag gör mycket experiment med dem såklart.”

Aktuell: Med den populärvetenskapliga boken ”Vad väger en tanke?”. En fråga som han också försöker besvara i boken.

Kuriosa: Är med i en samtalsgrupp som kallar sig för Sokrates söner. ”Vi är en blandning av personer som träffas och samtalar i Norsesund. En av reglerna är att man inte får avbryta varandra.”

ANNONS