Svante föll 17 meter när linan brast – nu är han tillbaka på jobbet

Plötslig brast linan och Svante Lindblom föll handlöst 17 meter rakt ner i marken. Han fördes i ilfart med helikopterambulans till Sahlgrenska sjukhuset med livshotande skador. Nu, närmare åtta år senare, är Svante tillbaka där allt började, på Eklandaskolans utefritids.

ANNONS
|

Det var våren 2013 som Svante Lindblom blev ombedd att följa med på de dåvarande sjätteklassarnas skolresa till en äventyrsanläggning i Dalsland.

– Vi skulle vara där över en helg och tälta och ha kul genom att pröva på olika äventyrsaktiviteter som att skjuta pilbåge, klättra, orientera och göra olika samarbetsövningar, berättar Svante Lindblom.

De skulle även åka ziplina, på en cirka 600 meter lång vajer uppspänd över en dalgång, som på sina ställen var upp till 50 meter hög.

– Jag var näst sist på tur tillsammans med en tjej från klassen. Vi skulle egentligen ha åkt tillsammans, men jag åkte före henne, berättar Svante.

ANNONS

Störtade handlöst

Efter cirka 100 meter brast kopplingen till linan och Svante störtade handlöst 17 meter rakt ner i marken medan alla barnen bevittnade dramat.

– Förutom frakturer i ryggen och foten, samt skador i knäet, bröstben och revben, fick jag en så kallad aortaruptur, en skada på stora kroppspulsådern, och fördes i ilfart med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset för operation, berättar Svante Lindblom.

Svante svävade mellan liv och död och låg inlagd på sjukhuset i 15 dagar.

– Den sextonde dagen tog jag mig med kryckor och korsett till Eklandaskolan för att vara med på skolavslutningen. Det var kanske inte ett helt klokt beslut, men jag ville visa upp mig så att eleverna fick se att jag levde, säger Svante.

Lång väg tillbaka

Därefter följde flera år av rehabilitering.

– Jag var sjukskriven på heltid i närmare två år och gick hos en sjukgymnast tre dagar i veckan. Jag har också fått diagnosen hjärntrötthet, vilket innebär att jag blir väldigt lätt trött och inte orkar lika mycket som tidigare. Annars mår jag efter omständigheterna bra, även om jag förstås tvingats lära mig att leva med en del kronisk smärta, i framför allt ryggen.

I måndags återvände också Svante Lindblom till Eklandaskolan där allting började för drygt tio år sedan. Då fick han sin första tjänst som vikarie på skolan efter utbildningen till lärare, med specialinriktningen utefriluftsliv.

– När jag började där 2009 hade skolan precis gått från att vara en F–9-skola till en F–6-skola. Fritidset på skolan, som tidigare varit åldersblandat, övergick samtidigt till att vara renodlat åldershomogent. Men då uppstod samtidigt ett dilemma över hur vi skulle få de här eleverna att kunna umgås över åldersgränser för att lära känna varandra bättre och ha kul tillsammans, berättar Svante.

Äventyrsaktiviteter

Han och övrig fritidspersonal började därför först med att någon gång i veckan bjuda in barnen från de olika fritidsen till olika typer av verkstäder.

– Det var bland annat en skrotverkstad, där man fick bygga ihop saker. Jag och en kollega ordnade i vår tur en äventyrsaktivitet, där man med hjälp av lappar fick ge sig ut i skogen för att leta reda på något vi kallade Fjodors hjärta. Ett hjärta vi gjort av papier mache, som skulle tillhöra ett argt spöke, som barnen fick leta reda på för att begrava, så att spöket skulle få ro i själen, berättar Svante.

Just äventyrsaktiviteterna i Änggårdsbergen var väldigt populära bland barnen och hösten 2011 tog Svante och hans kollega steget fullt ut och startade skolans Utefritids.

– Från början hade vi runt 30 barn där, men de blev ganska snart fler och fler. Hösten 2012 hade vi 105 barn inskrivna och fick utöka personalen och dela upp barnen i flera grupper.

Stöttande kolleger

Efter den svåra olyckan återvände han till skolan för att börja arbetsträna så smått.

– Det var otroligt bra för mig. Jag fick vara utomhus och andas frisk luft. Jag hade också fantastiska kolleger som förstod, hjälpte och stöttade mig när jag inte orkade, säger Svante.

Något år senare kände dock Svante att han hade lust att göra något annat.

– Jag hade då varit anställd på skolan i åtta år. Det kändes också som att olyckan stigmatiserat mig. Jag var den där killen som föll och överlevde, säger Svante.

Nytt jobb

När han då fick en förfrågan om att börja jobba på Furuhällskolan i Mölnlycke, hans egna gamla grundskola, tackade han därför ja.

– Där har jag nu jobbat i två och ett halvt år innan jag återvände till Eklandaskolan nu i januari och det känns faktiskt fantastiskt kul att vara tillbaka på Utefritidset som jag ju själv var med och startade, säger Svante.

Under tiden på Furuhällsskolan fick Svante Lindblom samtidigt pröva på ett nytt äventyr.

– Jag blev tillfrågad av en kollega som sett i en facebookgrupp att produktionsbolaget Jarowskij sökte en fritidsledare som ville vara med bakom kulisserna vid inspelningen av tv-programmet Wild kids. Hon tyckte att det skulle passa mig och föreslog att jag skulle söka jobbet, berättar Svante.

Mot Järvsö

Efter att ha skickat in ansökan blev han ganska snabbt uppringd och fick efter en intervju jobbet.

Så kom det sig att Svante Lindblom återigen hamnade på en äventyrsanläggning, denna gång i Järvsö, där programmet spelade in under tre augustiveckor 2019.

– Min roll som fritidsledare gick bland annat ut på att äta och sova med barnen och i största allmänhet ansvara för att de hade det bra och höll sig varma, berättar Svante.

Året därpå blev han sedan tillfrågad igen om han vill medverka vid den nya säsongsinspelningen av programmet, vilket innebar att han i augusti 2020 åter begav sig till Järvsö.

"Veckans höjdpunkt"

Det är nu också med glädje han följer Eklandaskolans före detta utefritidselev Alvar Ederönn i årets säsong, som började sändas på Cmore för några veckor sedan.

Läs mer: 12-åriga Alvar är en av vildingarna som tävlar i tv

– Fredagar är veckans höjdpunkt, jag ser fram emot varje nytt avsnitt som sänds då, säger Svante Lindblom.

– Men jag ser också fram emot att börja planera för kommande fritidsaktiviteter under våren när det nu blir allt ljusare och längre dagar. Bara det gör ju att man blir lite varmare i hela själen.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@molndalsposten.se

Svante Lindblom

Ålder: 36 år.

Bor: Bifrost.

Familj: 6-åriga sonen Ivan som bor hos honom varannan vecka.

Intressen: Utefriluftsliv, äventyr och musik. Spelar gitarr, dragspel, piano och munspel. Har även ett band, The reindeers, tillsammans med sina två tidigare kolleger på Utefritids i Eklanda.

Kuriosa: Har arbetat bakom kulisserna på flera stora musikfestivaler, som Hultsfred, Way out west och Urkult. "Har bland annat fixat mat till grabbarna i Beach Boys. Skulle också ha jobbat med att bygga scener på Metaltown 2013, men det sket sig ju i och med olyckan".

ANNONS