Foto från Mathems lager i Mölndal 2021. Badr Dahraoui hade då jobbat på företaget i nästan åtta månader.
Foto från Mathems lager i Mölndal 2021. Badr Dahraoui hade då jobbat på företaget i nästan åtta månader. Bild: Anna Mattisson

150 tjänster försvinner i Mölndal när Mathem stänger

Krisdrabbade matleverantören Mathem ansöker om rekonstruktion. För att minska skuldberget på 596 miljoner kronor läggs lagret i Mölndal ner – och hundratals förlorar sina jobb.

ANNONS
LocationMölndal|
|

– Det här ska inte tolkas som ett första steg mot en konkurs eller nedstängning för den svenska verksamheten, utan raka motsatsen. Det ger oss mer tid och utrymme att ordna upp våra finanser, säger Chris Poad, vd på Mathem, till Dagens Industri.

Lägger ner i Mölndal

Mathem har länge brottats med dåliga finansiella siffror. I fjol gjorde företaget en förlust på 1,2 miljarder kronor. Ägarna, bland andra investmentbolaget Kinnevik, har ideligen fått pytsa in mer pengar – nyligen så mycket som 755 miljoner kronor enligt DI.

På frågan om han ser rekonstruktionen, som kommer bara några månader senare, som ett misslyckande svarar Chris Poad:

ANNONS

– Det är tufft att fatta beslut som påverkar medarbetare och skapar osäkerhet. Det är svårt att må bra en dag som denna, men jag är säker på att vi som företag tagit rätt beslut.

Som en del av försöket att kapa kostnaderna rejält har Mathem också beslutat sig för att stänga ned sina lager i Mölndal och Malmö, vilket kommer att göra att kunderna måste lägga sina beställningar lite tidigare uppger Chris Poad för Dagens Industri.

En företagsrekonstruktion fastställs av domstol och innebär att skulderna fryses och ingen kan begära bolaget i konkurs under tiden.

Beslutet gör att totalt 300 tjänster på de båda anläggningarna försvinner från företaget.

Kom inte överens med kommunen

År 2021 arbetade någonstans mellan 250 och 300 medarbetare på lagret i Mölndal regelbundet, uppgav en representant för Mathem då till Mölndals-Posten i en intervju.

Under pandemin fördubblades personalstyrkan eftersom många bytte fysiska matbutiker mot nätshopping och hemleverans. I slutet av oktober 2020 blev det så trångt på Mathems gamla lager i Lackarebäcks industriområde att de fick flytta till Brännås.

Bolagets dåvarande vd Johan Lagercrantz ondgjorde sig då över att inte ha kunnat komma överens med Mölndals kommun. Han sade att företaget nog skulle behöva flytta från staden inom tre, fyra år.

– Vi behöver antingen hitta en befintlig lokal eller bygga en egen fastighet, och då behöver vi tomtmark. Från Mölndals kommun har man sagt nej. Vi har gett förslag på mark men fått avslag på att kunna hyra eller köpa, tillade han.

Från Mölndals stads håll förklarade man problemet med att mark helt enkelt inte fanns att tillgå, och att den som företaget stakat ut var planlagd för annat.

Facket: Vi ska inleda förhandlingar

Till Göteborgs-Posten säger Enes Shabani, ombudsman och regionalt skyddsombud för Handelsförbundet i Göteborg, att förhandlingar ska inledas med arbetsgivarna den här veckan.

Facket har fått ett datum för när uppsägningarna verkställs.

– Det vi har fått till oss från Mathem är att det är den sista oktober [...]. Tanken från arbetsgivarens sida är att de anställda har kvar anställningen till dess. Uppsägningarna verkställs helt när förhandlingarna är avslutade, säger han till tidningen.

LÄS MER:K-Rauta stänger i Mölndal – för gott

LÄS MER:Osmans grill försvinner från Mölndal galleria

LÄS MER:Plantagen kan gå igenom rekonstruktion

LÄS MER:Leklandets framtid hotad – kan påverka i Mölndal

ANNONS