Annika Petersson bröt fem revben och fick en lunga punkterad när hon mötte älgkon i Lindome. Foto: Arthur T. LaBar/Privat
Annika Petersson bröt fem revben och fick en lunga punkterad när hon mötte älgkon i Lindome. Foto: Arthur T. LaBar/Privat Bild: Tobias Holmgren

Älgkon skjuten: "Det har varit en mardröm"

Bara några timmar före det att skyddsjaktstiden skulle gå ut fälldes den folkilskna älgkon. Drabbade Annika Petersson från Lindome grät när hon fick beskedet.

ANNONS
|

Den älgko som i tre månaders tid spridit skräck i Lindome fälldes under söndagen, några timmar före det att den förlängda skyddsjakten skulle avslutas. Polisen har varit i kontakt med de tre kvinnor som attackerats av älgen för att delge dem beskedet.

LÄS MER:Elisabeth överlevde mötet med älgen

Annika Petersson, som 22 juli blev den första att skadas av älgen, berättar att hon brast i gråt när hon fick telefonsamtalet.

– Jag var så oerhört lättad. Men det kommer att ta tid innan det sjunker in. Det har varit en mardröm, de här tre månaderna, och gått hårt åt på psyket.

Osynliggjord

Utöver att inte våga gå längre ut än i den egna trädgården med hundarna, är det upplevelsen att inte bli tagen på allvar som har smärtat mest.

ANNONS

Det dröjde tills ytterligare en kvinna – Elisabeth Ejnell – skadats mycket svårt i sitt möte med den folkilskna älgkon 13 september i år, innan beslutet på skyddsjakt till sist fattades. Då hade det gått två månader efter att Annika först slagit larm.

– När jag hörde att hon blivit skadad mådde jag så fruktansvärt illa. Men det visade i alla fall att jag hade haft rätt. Den var folkilsken. Ändå var det nära att det struntades i igen. Vi fick pressa på hårt för att någonting skulle hända.

LÄS MER:Älgkrisen måste få en lösning

Efter att skyddsjakten dragit igång påbörjades en intensiv debatt på olika Facebooksidor där opinionen delades upp i två läger: de som ville bli av med älgen så fort som möjligt, och de som propsade på att djuret skulle få leva.

Annika Petersson har valt att inte ta ställning i frågan.

– Jag lägger ingen värdering i att de sköt älgkon. För mig kunde de lika gärna ha fraktat den levande till Slottsskogen eller till Borås, bara den inte gick runt här i bebyggelsen. Nu kan jag äntligen våga mig ut. Först med familjen, sedan kanske på egen hand, säger hon.

Kalvarna kvarstår

Kalle Fridén är gruppchef vid lokalpolisområde syd. Han berättar att en nyligen rekryterad skyddsjägare fällde älgen i Isaks mosse, den plats där Elisabeth Ejnell och hennes syster Catharina Ejnell anfölls på förra månaden.

– Kons två kalvar lever fortfarande. Men vi kommer göra ett försök att komma åt dem också. De har inte visat sig farliga, men det finns en etisk aspekt. Beroende på hur gamla och välutvecklade de är kanske de inte överlever vintern på egen hand, säger han.

Varför togs det in en annan jägare?

– Vi bestämde oss att göra det för en vecka sedan. Olika jägare har olika sätt att spåra och egna infallsvinklar. Ofta är det tillfälligheter som avgör. Det var dags att testa ett annat angreppssätt.

Tidsfristen för skyddsjakten gick ut klockan 00.00 söndag natt. I dag måndag väntas polisen fatta ett beslut om förnyad skyddsjakt på de två efterlämnade kalvarna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS