Arabiska teatern spelar i Mölndal – har fått ta emot hat på sociala medier

Arabiska teatern spelar föreställningar för barn, unga och vuxna på arabiska, men den som vill kan lyssna på svenska i hörlurar. I veckan har gruppen, som varit i Mölndal, fått ta emot hårda ord på nätet.
– Varför ska man attackera ett språk? Vi försöker göra något bra för ungdomar, säger skådespelaren Leen Hashisho.

ANNONS
|

Arabiska teatern är en svensk teatergrupp som spelar på arabiska för barn, ungdomar och vuxna. Nyligen har de gjort flera föreställningar på skolor i Mölndal.

– Vi har en samverkan med modersmålsenheten och verkar för att säkerställa stadens barn- och ungkulturplan. I den står det bland annat att vi ska verka för alla barn och ungas rätt till kultur, säger Sara Sivre, som är kultursamordnare för barn och unga i Mölndal stad.

Om föreställningen

Förställningen som Arabiska teatern spelar i Mölndal heter “Hjältinnor” och är en pjäs på arabiska för barn och barnfamiljer. Det finns också svensk översättning för den som inte kan arabiska.

Så här beskrivs ”Hjältinnor” på teatergruppens hemsida: ”Pjäsen handlar om kvinnor som har förändrat världen, gjort modiga saker, kämpat mot fördomar och traditioner – om kvinnor som kan ses som hjältar. De har utmanat patriarkala strukturer och fått människor att ändra uppfattning, ändra lagar eller världen. Vi är inspirerade av de populära barnböckerna om kvinnliga hjältar och rebelltjejer som publicerats de senaste åren. Det är en pjäs som vill inspirera tjejer och killar att kämpa för sin frihet att göra vad man vill. Och drömma och leva stort.”

På fredagen spelade gruppen även för allmänheten i Lindome. Den som inte förstår arabiska kan lyssna på en svensk översättning i hörlurar.

– Det står i kulturplanen att kultur ska vara tillgängligt utifrån identiteter och erfarenheter, och det här är en del i det. Planen är antagen av politikerna i kommunfullmäktige, säger Sara Sivre.

ANNONS

Hårda reaktioner

Satsningen har dock fått ta emot hårda ord på sociala medier. I ett inlägg som Mölndals stad lagt ut på sin Facebooksida ifrågasätts varför en arabisk teater ska spelas i Sverige, och en person skriver att det är ”en skam för svenska samhället”.

Inlägget har även delats i gruppen ”Stoppa islamiseringen av Sverige”, där det kommit fler kommentarer.

”Helt galet”, ”Fy fan för detta land där politikerna slickar röven på araberna” och ”Det kan dom spela i sina hemländer” är några av sakerna som skrivits.

Blev chockad

Leen Hashisho är skådespelare i Arabiska teatern och säger att hon blev chockad över att se kommentarerna.

– Jag blev jätteledsen. Jag fattar inte hur man kan vara så hård mot ett språk och mot konsten. Vi försöker göra något bra för ungdomar. De som skriver vet inte hur glad man blir när man får höra något på sitt eget språk. Jag förstår inte det, att de blir arga, säger hon.

Samtidigt är hon glad över de positiva reaktioner som teatern fått på skolorna i Mölndal.

– Folk har varit jättenöjda och en del gråter efter föreställningarna. Det är därför vi gör det här, säger hon.

Kan lyssna på svenska

Kultursamordnaren Sara Sivre säger att det är bra att kunna erbjuda teater på ett annat språk.

– Man ska kunna spegla sig i det man ser på scen, och det är viktigt att det som format en får synas i det offentliga rummet. Vi ska främja alla barns möjligheter till kultur, säger hon och fortsätter.

– Arabiska är det andra största språket i Sverige så det är många personer som pratar det. Sen kan alla som vill lyssna på svenska, säger hon.

Skådespelaren Leen Hashisho håller med.

– Språk i sig är så himla vackert. Det är en helt annat upplevelse att titta på något på ett annat språk, så det är en fin upplevelse för svenskar också. Arabisktalande kanske inte kan perfekt svenska och därför inte går på teater. Här får de se något på sitt eget språk, sen kanske de vågar se på teater på svenska också.

Arabiska teatern har tidigare spelat i Mölndal, men fick då inte samma reaktioner.

– Det är första gången vi är med om det här. Jag vet inte om det har med allt kring koranbränningarna att göra. Alla kanske är arga och redo att bråka nu, säger Leen Hashisho.

LÄS MER:Gunnebo slotts förra vd om sommaren med Sven Melander: ”En väldigt fin person”

LÄS MER:Teaterpremiär flyttas fram: ”Vi lever på hoppet”

LÄS MER:Arabiska teatern kommer till Mölndal

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS