Barn från Glasbergsskolan ställde ut i katakomberna: ”Roligt och konstigt att vara en känd konstnär”

På galleriet Fyra små rum i Kvarnbyns katakomber ställdes det under lördagseftermiddagen ut verk av en mycket speciell skara konstnärer: Glasbergsskolans ettor.
– Det är roligt och konstigt att vara en känd konstnär, men samtidigt ett barn. Ett sjuårigt barn, säger Emma Jandinger.

ANNONS
|

Den som talar om barnkultur brukar ofta mena verk som riktas till målgruppen barn. Irène Sjöberg-Lundin, arrangör bakom kulturkvällarna i Kvarnbyns katakomber, valde att tänka annorlunda den här helgen.

– När jag planerade våren tyckte jag att det vore så fantastiskt roligt och viktigt att göra en barnkonsert, och samtidigt koppla den till teckningar som barn har gjort. Så det blir fokus på lite kortare människor i dag, säger hon.

Färggrann och härlig

Artisten för dagen är Pia Yngwe, pianist och lärare på Hvitfeldtska, som anlitats att spela stycken av bland andra Bach, Schumann, Mozart och Sibelius. Före och efter spelningen står det fritt för alla som kommit att gå runt i de angränsande utställningsrummen, där färgglada teckningar med vitt skilda motiv hittas.

ANNONS

– Jag kontaktade en lärare på Glasbergsskolan och frågade om hon ville samla ihop ett gäng med barn till det, och så kunde jag sätta upp bilderna på sådana här fina passepartouter så att det blir vackert.

Två parallellklasser har tecknat sina funderingar och känslor, och inget verk är det andra likt.

– Det är båtar, det är små kyrkor, det är fotbollar och små figurer som hoppar. Det är en underbar utställning, så färggrann och härlig, och jag hoppas kunna göra mer sådant här.

Fotboll fick företräde

Att få ihop hela skaran konstnärer till evenemanget visade sig dock vara svårare än hon räknat med.

– Alla har fotbollscuper! Det är så mycket cuper som pågår förstår du. Men några av barnen har kommit, och det är fullt med jättefina teckningar, 19 stycken, också för de vuxna att titta på, säger Irène Sjöberg-Lundin.

”Roligt och konstigt”

En av konstnärerna är sju år gamla Emma Jandinger. Hon berättar att de fick lyssna på Beethovens femte symfoni i skolan, och att de sedan skulle måla vad de kände och tänkte kring den.

– Jag började direkt att tänka på solnedgången. Krigsbåtar i en solnedgång, så kände jag. Det blev ett samarbete med min kompis Vilmer, vi gjorde den här tillsammans. Han ville göra en stor båt. Då tänkte vi att man kunde göra ett krigsskepp, för låten handlar om ett krig, säger Emma.

Angående vad hon tycker om att andra nu kommer att se hennes konstverk, menar hon att det är blandade känslor.

– Det är roligt och konstigt att vara en känd konstnär, men samtidigt ett barn. Ett sjuårigt barn, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS