Besked från Mölndal energi: Kan inte ta emot el från Anders solpaneler

Anders Winckler hade beställt och betalat 50 000 kronor i förskott för solpaneler. Då kom chockbeskedet från Mölndal energi nät – bolaget har kapacitetsbrist och kan inte ta emot Anders hemmaproducerade el.

ANNONS
|

Grannen på Stensjögatan har solpaneler, huset bakom likaså och några adresser bort syns ytterligare ett tak där solenergi tas om hand och omvandlas till el. Tankarna på att göra en likadan investering har funnits hos familjen Winckler en längre tid. I höstas tog de in flera offerter och i december bestämde de sig.

– Sammanlagt skulle det kosta oss 230 000 kronor och vi betalade 50 000 i förskott till bolaget som sålde och skulle sätta upp panelerna, säger Anders Winckler.

För flera år sedan installerade familjen bergvärme till huset och därutöver förbrukar de årligen 15 000 kWh el per år. För att på sikt minska den kostnaden – och för att dra sitt strå till stacken i en allt mer energikrävande tillvaro – planerades för solpaneler på takets båda sidor.

ANNONS

– Vi skulle få ut 16 000 kWh från panelerna. Av det skulle vi själva kunna använda hälften och den andra hälften tänkte vi sälja, säger Anders Winckler.

Lägre elpris på sommaren

Solpaneler är som mest effektiva under sommarens långa och ljusare dagar. Eftersom hus och andra fastigheter då inte behöver värmas upp, som på vintern, minskar behovet av el under samma period samtidigt som elpriset vanligtvis är lågt. Det gör också att privatpersoner som säljer vidare sin el till olika bolag får ett lågt pris när de producerar som mest. Ändå kan intäkterna från elförsäljning vara viktig för den som väljer att sätta upp solpaneler.

– Jag gör det nästan lika mycket av ideologiska skäl men investeringen skulle ändå gå ihop på ett antal år – om jag skulle kunna sälja överskottet, säger Anders Winckler.

”Vi kommer skaffa solpaneler”

I samband med köpet fick han hjälp att skriva föranmälan om de planerade solpanelerna till elnätsleverantören Mölndal energi nät. I februari kom beskedet. Elnätsbolaget kan för närvarande inte koppla in fler anläggningar i det område där Anders Winckler bor.

Det hade blivit en ren förlustaffär för oss.

Han tilläts dock sätta upp panelerna och själv nyttja energin men överskottet skulle i så fall stoppas från att ta sig ut på elnätet.

– Det hade blivit en ren förlustaffär för oss så det var aldrig aktuellt. Vi kommer skaffa solpaneler men vi gör det inte förrän nätbolaget kan ta emot vårt överskott.

Anders Winckler lyckades häva det ingångna avtalet och har nu fått tillbaka de 50 000 kronor han hade betalat i förskott.

Ansvarar för Mölndals elnät

Fredrik Lundmark.
Fredrik Lundmark. Bild: Rickard Olausson

– Vi är skyldiga att ansluta privatpersoners elproduktion till vårt nät och har vi kapacitetsbrist så måste den åtgärdas inom skälig tid, säger Fredrik Lundmark, vd för Mölndal energi nät.

Hur lång är en ”skälig tid”?

– Det är många som vill ha solpaneler och just nu kan vi inte räkna med mindre än ett år och upp till flera år.

Mölndal energi nät ansvarar för elnätet i Mölndals tätort och Pixbo i Härryda kommun.

Hur många områden har kapacitetsbrist så att ni inte kan koppla in fler anläggningar?

– Om det är mycket solceller på en gata blir chansen mindre för ytterligare en anläggning. Det är bland annat kopplat till kapaciteten i den närmaste nätstationen och även i det närmaste kabelskåpet. Elnätet byggdes för många år sedan när allt handlade om att leverera el ut till kunden. I dag vänder vi allt oftare på flödet och det kräver en helt annan kapacitet.

En fördubbling på två år

För närvarande har elnätsbolaget 14 hushåll som vill skaffa solpaneler men där det finns problem att mata ut el på nätet. Fyra av dessa har fått klartecken att sätta upp paneler men för närvarande kan de inte sälja överskottet vidare.

Det går just nu inte att producera ut el överallt.

Fredrik Lundmark förklarar de nekande besluten med att en överproduktion skulle kunna leda till strömavbrott och, i värsta fall, att något går sönder för kunden eller grannarna.

– Det går att sätta upp paneler men det går just nu inte att producera ut el överallt.

Hur ska den som vill sätta upp solpaneler tänka?

– Vårt råd, nu när intresset för solceller är så högt, är att kunden via sin installatör skickar in en föranmälan i god tid innan man sätter igång med installationen. Då känner man tidigt till förutsättningarna för att ansluta sina solpaneler.

För närvarande tar Mölndal energi nät emot el från 1 000 fastigheter med solpaneler i Mölndal och Pixbo. 2022 var siffran 500 och inom två till tre år tror Fredrik Lundmark att det kan komma att handla om 2 000 hushåll. Arbete pågår för att kunna utöka kapaciteten.

– Vi vill gärna ansluta så mycket som möjligt men samtidigt försöker vi göra det så kostnadseffektivt vi kan. När Mölndals stad exempelvis ska göra beläggningsarbeten på en gata kan vi samordna arbetet genom att samtidigt lägga ner nya elkablar som har bättre effekt.

LÄS MER:Mölndal energis jättenota för satsningen på fjärrkyla: 400 miljoner kronor

LÄS MER:Mölndal Energi varnar för bedragare

LÄS MER:Lindome och Kållered har skyhöga elnätspriser – men inte Mölndal: ”Genomsnittligt pris”

LÄS MER:Så mycket tjänar vd:arna i de kommunala bolagen i Mölndals stad

ANNONS