Beskedet: Kronprinsessan kommer inte till Gunnebo slott

Gunnebo slotts orangeri har tagit nio år att färdigställa. Det ska firas med stor fest och till invigningen 18 augusti bjöds kronprinsessparet in. Men nu har besked lämnats – de kommer inte.
– Lite tråkigt, säger slottets vd Anki Sande.

ANNONS
|

Arbetet med återskapa orangeriet från slottets barndom i slutet av 1700-talet påbörjades redan 2013. Och det har bland annat föregåtts av tre arkeologiska utgrävningar.

– Vi har valt den mest krångliga vägen som går genom att bygga helt enligt de historiska ritningarna och så autentiskt som det över huvud taget går, säger Anki Sande.

Kamp mot klockan

Ett stort antal hantverkare, entreprenörer och unga personer som utbildat sig i olika hantverksyrken har gemensamt arbetat med projektet. Det är fortfarande en viss kamp mot klockan eftersom bygget inte är helt klart. En intensiv sommar väntar men till invigningen 18 augusti ska allt vara färdigt, enligt slotts-vd:n.

ANNONS

Länge fanns också en förhoppning att kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle närvara vid festligheterna, men så blir det inte.

– Tyvärr har vi fått besked att de tackar nej till vår inbjudan. Det är lite tråkigt. Vi vet inte riktigt vad anledningen var men det är förstås i semestertiden, säger Anki Sande.

Känner ni er besvikna?

– Det hade varit jättekul om de kommit hit men nu kan vi sätta ljuset ännu mer på själva orangeriet istället. Samtidigt ger det oss också en större frihet i hur vi formar invigningen.

Barn målade till kronprinsessan

Inbjudan lämnades till hovet för över ett år sedan. Ett program som även bestod av besök på företagsklustret inom medicin och hälsa i Åbro, Goco, liksom Lim- och handtrycks tapetmakeri i Kvarnbyn var föreslagna.

Och förberedelser inför kronprinsessparets eventuella besök har gjorts på många olika håll. I april skrev Mölndals-Posten bland annat om förskolebarnen som målade en jubileumstapet.

Plan A består trots beskedet

Anki Sande blickar ändå fram mot invigningen med tillförsikt och anser inte att hon behöver ta till någon reservplan efter kronprinsessparets nej.

– Plan A har hela tiden varit att bjuda in Mölndalsborna på ett trevligt program.

18 augusti kommer hantverkare och arkitekter visa upp orangeriet och skådespelaren Ulla Skoog, som också har ett stort intresse av byggnadsvård och husrenoveringar, ska leda invigningen. Därutöver blir det musik med gitarristerna i TheGothenburgCombo, operasångerskan Negar Zarassi och Mölndals kulturskola.

LÄS MER:Gunnebo satsar på konserter – med Weeping Willows, Mikael Wiehe och Smith & Tell

LÄS MER:Succé för bröllop på Gunnebo slott: ”När vi bokade var det nästan fullt”

LÄS MER:Titta in i det hemlighetsfulla Villa Denninghoff – Mölndals andra slott

ANNONS