Café Vägens hus ska rivas: ”Mitt största önskemål är att vara kvar”

Café Vägen är stället där mackorna fylls av ägg och pannbiff och har namn som Taxi och Snickaren. När JM vill bygga bostadsrätter och seniorbostäder ser arbetarfiket ut att bli av med sin lokal. Nu hoppas ägaren på ett nytt tillhåll, lika nära stamkunderna.

ANNONS
|

Det är lugnt och fridfullt på Café Vägen i Åby. Vid ett bord äter några killar med Mekonomens logga på ryggen lunch. På menyn bredvid dem har mackorna fått namn efter stammisarnas yrken. Det går att beställa en Takläggare, en Snickare eller Taxi med ägg, pannbiff och kräftröra.

Bakom disken torkar Fehime Bulun bort smulor från en silverglänsande köksbänk. Hon har ägt caféet i nästan 15 år och älskar det.

– Det här är min dröm och mitt största önskemål är att vara kvar. Jag känner området, känner mina kunder och trivs på min plats, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Bolag vill bygga nytt vid Frölundagatan – anrikt café kan rivas

Inte orolig

Café Vägen har legat i samma hus sedan 70-talet. Nu har företaget JM planer på att bygga bostadsrätter och seniorboende längs Frölundagatan. Det betyder bland annat att caféets hus ska rivas om ett par år, om allt går som planerat. Fehime Bulun har känt till detta sedan JM köpte huset för några år sedan.

Trots att framtiden kan tyckas oklar är hon inte orolig.

– JM har sagt att de ordnar en plats till oss. Om det blir här hade jag varit jätteglad. Kunderna känner till det och det är ett bra läge, säger hon.

LÄS MER:Så påverkas butiksägarna av situationen under Mölndals bro

Maken Aziz Bulun, som titulerar sig medhjälpare på caféet, förklarar att det skulle vara som att börja om från noll om de skulle flyttas till ett annat område. De inarbetade kunderna finns här.

– Det skulle vara en lång process att börja på nytt. Vi har ett koncept som byggts upp utifrån kundernas önskemål. Till och med mackornas pålägg är gjorda efter dem, säger han och ser det som en katastrof om de inte kunde ha kvar verksamheten.

Fixar lokal

Men någon katastrof verkar det inte behöva bli. Affärsutvecklare Lars Ljung på JM minns tydligt att han lovat en passande ersättningslokal.

LÄS MER:Salamandrar upptäcktes i Hålsten – kan försvåra bygget

– Vi har ansvar för att ordna en motsvarande lokal under byggtiden. Sedan är vi jätteintresserade av att de flyttar tillbaka, säger han och tillägger att det också går att göra den tillfälliga lokalen permanent om ägaren hellre vill det.

Hur blir det med arbetarfikets hyra, skulle den höjas mycket i de nya lokalerna?

– Det låter jag vara osagt. I dag har de låg hyra, bygger vi nytt blir den säkert högre. Men det är väldigt svårt att säga vad den skulle hamna på.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS