Niklas Svensson tycker att det är viktigt att fokusera på att få ner inbrottsstölderna. "Det är oerhört integritetskränkande att någon går in i din bostad."
Arkivbild
Niklas Svensson tycker att det är viktigt att fokusera på att få ner inbrottsstölderna. "Det är oerhört integritetskränkande att någon går in i din bostad." Arkivbild Bild: Elvira Linderot

Corona stoppade tjuvarna – inbrotten störtdök

Statistiken över inbrott började mörkt förra året. Under de tre första månaderna anmäldes 46 stycken i kommunen. Sedan tog det stopp.
– Man kan säga att pandemin räddade upp det, säger kommunpolis Niklas Svensson.

ANNONS
|

De senaste åren har polisen i Mölndal satsat extra mycket på att minska inbrottsstölder i bostäder. Det är beteckningen för inbrott eller försök till inbrott i fritidshus, villa, radhus och lägenhet. Mellan 2017 och 2019 fick man ner antalet från 148 till 95.

– Vi har informerat mycket om grannsamverkan. Det är en fungerande metod som det finns evidens för, säger Niklas Svensson.

Läs mer:Oväntade corona-effekten: rekordfå inbrott

Men förra året började dåligt. Hela 48 inbrott anmäldes innan mars var slut. Sedan märktes coronaeffekten av och ända fram till vintern låg siffrorna på mellan fyra och sex inbrott per månad. De mörka vintermånaderna har också varit ovanligt lugna och totalt gjordes 98 anmälningar under hela året. Det tydliga trendbrottet tros bero på en rad faktorer. Dels har många stannat hemma och förhindrat att någon olovligt tagit sig in. Dels har många länder stängt sina gränser, vilket begränsat de utländska ligornas möjligheter att resa fram och tillbaka. Annars hade troligtvis statistiken blivit betydligt sämre.

ANNONS

– Antagligen, ja. Men det går inte alltid att säga säkert. En liga kan vara väldigt aktiv under en period och sedan dra vidare, säger Niklas Svensson.

Han berättar om tre kategorier inbrottstjuvar. Han nämner proffsen som rör sig i finare områden, unga kriminella som främst stjäl elektronik och till sist missbrukarna.

– Det är missbrukarna som letar igenom medicinskåp i hopp om att hitta värktabletter. Snatta kan vem som helst göra, men att ta steget att gå in i en annan människas hem gör inte alla. Det är oerhört integritetskränkande.

Han och kollegan Linda Bergvall ska i vår ta över ansvaret för de 480 grannsamverkangrupper som finns i området och planen är att fortsätta sprida budskapet och starta nya verksamheter.

– Vi ska göra en omgång med att sätta igång nya grupper så fort corona har lugnat ner sig. Vi brukar ha ett möte och sedan mejlar vi lite information och statistik med jämna mellanrum. Det är inte så mycket som krävs. Ser man någon obehörig i området så kan man gå fram och fråga om de letar efter något, säger Niklas Svensson.

Mia Sandblom

mia.sandblom@otv.se

ANNONS