Babak Esfahani är vd för Plejd på Göteborgsgatan 52. Foto: Erik Calissendorff/Tobias Holmgren
Babak Esfahani är vd för Plejd på Göteborgsgatan 52. Foto: Erik Calissendorff/Tobias Holmgren Bild: Tobias Holmgren

De är regionens snabbast växande företag

Krokslättsbaserade Plejd toppar tillväxtlistan i Västra Götaland. Vd:n Babak Esfahani förklarar hur det kan komma sig att hans företag har ökat med över 500 procent de senaste åren.

ANNONS
|

Det statliga affärsutvecklingsbolaget Almi sammanställer varje år den så kallade Tillväxtligan, där de snabbast växande företagen i landets respektive regioner listas. För att företaget ska kvala in behöver finanserna vara goda, rörelseresultatet överstiga 100 000 kronor, och tillväxten ha skett av egen kraft; det vill säga utan något uppköp av ett annat bolag.

Allra starkast prestation i den senaste mätningen står Krokslättsbaserade Plejd för. Mellan 2016 och 2017 hade de en omsättningsökning på 559 procent – 210 procentenheter fler än den goda tvåan.

Vd:n Babak Esfahani säger att företaget haft rätt idé och rätt produkter i rätt tid. Smart belysning har varit en väldigt traditionell bransch med kostsamma produkter, menar han, och det är först nu som bolag i stil med Plejd har kunnat erbjuda tekniken åt en bredare allmänhet.

ANNONS

– I hemmen ser vi nu samma skifte som bilindustrin går igenom, där produkterna blir allt mer datorlika och användarvänliga. Ska man byta belysning kan man installera en smart dimmer som man kan styra genom en telefonapp utan att det kostar mycket mer än traditionell belysning. Vi har alltså tagit en traditionell produkt och via intelligens gjort den mycket bättre.

Perfekt läge

Mölndal är en bra företagsstad tycker Babak Esfahani, i synnerhet för ett bolag som har intressen över hela Västra Götaland. I den ständigt växande personaltruppen finns många unga talanger som saknar körkort, vilket gör stadens läge intill Göteborg och med dess goda kommunikationer till närliggande kommuner perfekt

Plejd har funnits sedan 2010, men det är först under de senaste två åren som tillväxten har ökat med rasande tempo. Fram till dess ägnade sig företaget åt att tillverka styrsystem till lyxbåtar och hade fyra anställda.

Från börsnoteringen i april till i dag har personalstyrkan vuxit till ett sextiotal, varav de allra flesta tjänster är i Mölndal.

– Det har varit krokigt och bråkigt på vägen innan vi hittade det rätta sättet att använda vår teknik och våra erfarenheter på. På sista tiden har det gått otroligt fort. Då och då tittar man upp över vattenytan och försöker få en överblick över tillväxten, det snabbt ökande antalet anställda och den förändrade marknadsbiten. Det är svårt, men superkul.

Lukrativa år

Senast Plejd omnämndes i medierna var när Babak Esfahani tidigare i år sålde delar av sitt aktieinnehav i Plejd till en likvid på 1,9 miljoner kronor. Han säger att anledningen var kostnader som uppstår när man är i färd med att bilda familj, som till exempel husköp.

Är du dollarmiljonär nu?

– (skratt) Jag har 93 procent kvar av mina aktier, så det finns en del att ta av där. Men det är ingenting jag tänker på. Vi är ett team och det är jättekul att komma till jobbet varje dag.

Även Mölndalsföretagen Vestia construction group (4), Bofint städservice (5) och Avelord (9) platsade in på Almis tillväxtliga.

ANNONS