Efter matkritiken: Nu ska äldreboendet få en egen kock

Maten på Mölndals äldreboenden har väckt debatt den senaste tiden. Nu vill vård- och omsorgsnämnden att den ska lagas på plats, nära de äldre, i stället för i stora tillagningskök. Men först ska det testas på ett äldreboende.
– Betalar man mycket för maten ska man få en mat som man är nöjd med, säger politikern Göran Isacsson (M).

ANNONS
|

I dag finns det tillagningskök på två av stadens äldreboenden: Fässbergs äldreboende och Brattåsgården. Dessutom har Lackarebäcks och Berzelius äldreboenden, som drivs av privata företag, egna kök.

– På de andra boendena får de maten distribuerad till sig, säger Göran Isacsson (M), som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Han säger att det långsiktiga målet, åtminstone från Moderaternas sida, är att maten ska lagas direkt på alla äldreboenden. Som ett första steg ska det dock testas på Sörgårdens äldreboende. Projektet kallas kort och gott för ”Egen kock”.

– Vi fick pengar för det här projektet redan förra året: en miljon kronor för 2022 och två miljoner för 2023. Tyvärr tar saker lång tid ibland men nu verkar det i alla fall vara på gång på Sörgårdens äldreboende. Jag ser väldigt positivt på det och är glad att det ska komma till stånd.

ANNONS

Dyr mat

Mölndals-Posten har tidigare skrivit om matsituationen på Mölndals äldreboenden, och att nöjdheten legat lägre här än i landet i stort. Samtidigt har de äldre behövt betala mer för maten än i många andra kommuner.

– Vi vet om detta och har försökt på olika sätt att höja matkvaliteten, betalar man mycket för maten ska man få mat som man är nöjd med, säger Göran Isacsson.

En person som tyckt till om maten är pensionären Kåre Johansson, som bor Brogårdens äldreboende i Lindome.

– Jag vill se att det håller en jämnare standard. Man kan tro att de har köket i en bergochdalbana för det är toppar och det är dalar, sa han i april i år.

Viss förbättring

Serviceförvaltningen, som står för tillagningen, har arbetat med att förbättra maten och måltiderna de senaste åren. Bland annat har det införts trerätters middag på fredagar. Det verkar ha fått viss effekt, för i en ny brukarundersökning för 2022 är de äldre som svarat något mer nöjda med maten än tidigare.

– Det vi ser är att nöjdheten är störst där maten tillagas nära, så det är därför vi fått i uppdrag att titta på det här med egen kock. Sörgården är lämpligt eftersom där finns ett kök sedan tidigare, men det har varit lite mer komplicerat än vi trodde. Köket behöver rustas upp och det tar tid när många är inblandade, säger Eva Klang Vänerklint som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Tar tid

Tanken är att maten ska börja lagas på Sörgården nästa år, men exakt när är osäkert.

– Det beror på leveranstider och så vidare. Det är mycket som händer i omvärlden nu som vi inte kan rå över, men vi har vårt uppdrag och jobbar på med det, säger Eva Klang Vänerklint.

I nästa steg skulle det kunna bli tillagning på Brogårdens äldreboende.

– Det har vi också börjat titta på, säger Göran Isacsson.

LÄS MER:Snart öppnar ett nytt biståndsbedömt trygghetsboende på Sörgården

LÄS MER:Hög matkostnad för Mölndals äldre: ”Jag är definitivt inte nöjd”

LÄS MER:Nu ska maten på äldreboenden blir bättre

ANNONS