Efter uppehållet – nu arrangeras Gothenburg triathlon i Mölndal

I sommar går startskottet och atleterna slänger sig i Rådasjön. Sedan cyklar och springer de också. Efter några års uppehåll är Gothenburg triathlon tillbaka i Mölndal – i ny regi.

ANNONS

Simma, cykla och springa är något som de flesta lär sig i tidig ålder men att tävla i triathlon är något helt annat. Genom åren har det funnits ett antal tävlingar runt om i Västra Götaland men flera har avvecklats, troligtvis på grund av arbetsbördan.

– Gothenburg triathlon har funnits tidigare under ett antal år men då var det privata arrangörer. De la ner, troligen för att det var mycket jobb och då låg tävlingen vilande ett tag, säger Hanna Svanström som arrangerar årets Gothenburg triathlon.

Olika lopp

Den 26 juni är det dags för tävlingen som börjar vid handikappsbadet vid Rådasjön.

ANNONS

– Vi på Mölndal Outdoor har en triathlonsektion som alla kände att vi saknade detta. Vi hörde av oss till de tidigare arrangörerna och tog över från dem, så nu är tävlingen i Mölndal Outdoors regi, säger Hanna Svanström.

Årets tävling blir den första som klubben arrangerar och därför blir den något begränsad. Antalet deltagare får inte överstiga 350 personer och det kommer erbjudas två distanser. Den ena är olympiskt triathlon och den andra är motionssprint.

– Den olympiska är längre för de som tränat, kanske har en speciell cykel och så vidare men sprint klarar de flesta av. Man kan simma bröstsim till exempel.

Så går tävlingarna till

Olympisk triathlon: 1500m simning, 40km cykling och 10km löpning

Motionssprint: 400m simning, 20km cykling och 5km löpning

”Självklar tävling”

Efter årets tävling hoppas Hanna Svanström att de kommer att kunna erbjuda fler moment i tävlingen.

– Nästa år kanske vi kan öppna upp för stafettävling och att barn ska kunna vara med. Även paratriathlon är något vi skulle vilja arrangera men eftersom det är första året vill vi vara helt trygga.

I tio år har Mölndal Outdoor arrangerat olika tävlingar där den som är nyfiken kan komma och prova på triathlon. Nu när klubben även arrangerar den här tävlingen är förhoppningen att Gothenburg triathlon ska etablera sig i landet.

– Vi tänker oss att vi ska bli en självklar tävling i Sverige och vi har ett tätt samarbete med triathlonförbundet. Vi vill driva sporten vidare och då behöver vi ha tävlingar för att göra det och bli etablerade som en naturlig tävling, säger Hanna Svanström.

LÄS MER:Josefin Taljegård om OS och dopningen inom konståkningen

LÄS MER:Barnen på Rävekärrsskolan gjorde en av Sveriges finaste fågelholkar

LÄS MER:Klotter på Mölndals stads nya satsning vid Stensjön: ”Väldigt tråkigt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS