Fotografiet är från 2021 på intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus. Under januari 2022 råder rekordhög personalfrånvaro på sjukhuset, till följd av pandemin.
Fotografiet är från 2021 på intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus. Under januari 2022 råder rekordhög personalfrånvaro på sjukhuset, till följd av pandemin. Bild: Jenny Ingemarsson

Enorm sjukfrånvaro på Mölndals sjukhus

Sjukfrånvaron på Mölndals sjukhus är rekordhög. Överläkaren har aldrig varit med om något liknande. Personalen får jobba dubbelpass och hoppa in för varandra.
– Vi har akuta sjukluckor hela tiden, säger Pär Parén, överläkare och verksamhetschef på medicinmottagningen och akutsjukvården.

ANNONS
|

Smittspridningen av coronaviruset är nu enorm och påverkar samhällsfunktioner i flera led. På Mölndals sjukhus är personalfrånvaron rekordhög.

– Det har eskalerat sedan nyår. Det är som överallt i samhället jättehög sjukfrånvaro med vab, hushållskarantän och stängda förskolor som påverkar, säger Pär Parén, verksamhetschef på medicin och akutsjukvård på Mölndals sjukhus.

En dag förra veckan fick 30 procent av personalen som testade sig inför sitt arbetspass positivt covidsvar.

LÄS MER:Personalkris inom skolan och förskolan: ”Kan tvingas stänga”

Operationssalar står tomma

Pär Parén berättar att han aldrig tidigare varit med om så hög frånvaro – inte ens tidigare under pandemin.

– Det här är verkligen all time high, nu är det överlägset värst. Vi har akuta sjukluckor hela tiden, säger han.

ANNONS

Personalen tvingas nu arbeta dubbelpass och täcka upp för varandra. En del inbokade besök behöver ställas in eller skjutas upp.

– Förhoppningsvis påverkar det inte dem som blir akut sjuka.

LÄS MER:Antalet coronafall fortsätter öka i Mölndal

Operationer skjuts upp, sjukhuset har dragit ner på vissa vårdplatser och ställer in besök för behandlingar som följd av den höga frånvaron.

– Jag vet att de dragit ner på ortopedin och operation så vissa salar är inte i gång just nu. Det är personal i alla yrkeskategorier som är borta. Vi försöker lappa så att den akuta mottagningen fungerar som vanligt. Personalen arbetar övertid, men i bland är inte det möjligt och då får vi ställa in utredningar och behandlingar som hade behövt göras.

Pär Parén är verksamhetschef på medicin och akutsjukvården på Mölndals sjukhus, han har aldrig tidigare varit med om en så hög personalfrånvaro som nu.
Pär Parén är verksamhetschef på medicin och akutsjukvården på Mölndals sjukhus, han har aldrig tidigare varit med om en så hög personalfrånvaro som nu. Bild: Elvira Linderot

Vädjar till fler att söka jobb

Tidigare under pandemin har frånvaron varit hög. Men till skillnad från början av pandemin är nu personalgruppen mindre då allt fler lämnat vården.

– Sjukhuset har haft annons där vi försöker få hjälp utifrån men det har varit väldigt marginellt. Finns det fler som kan tänka sig att hjälpa till är det varmt välkommet.

Någon långsiktig plan för att täcka sjukluckorna i verksamheten finns inte.

– Alla kämpar stenhårt nu, men vi gör inga glädjekalkyler här. Nu gäller det att ta dag för dag och få ihop dagen. Med lite tur kan man få ihop en plan för morgondagen också men den kan snabbt ändras.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS