Fall av fågelinfluensa i Mölndal.
Fall av fågelinfluensa i Mölndal. Bild: Jan Gustafsson Doppinmhg

Fall av fågelinfluensa i Mölndal

Länsstyrelsen rapporterar om att det förekommit döda eller sjuka havssulor i flera delar av Västra Götaland.
– Förra veckan gjordes ett fynd i Mölndal, vilket är ovanligt då man oftast hittar de döda fåglarna längst med kusten, berättar Ulf Lövdahl, länsveterinär på länsstyrelsen Västra Götaland.

ANNONS
|

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har de senaste veckorna upptäckt döda havssulor som varit smittade med fågelinfluensa. De döda fåglarna har varit väldigt avmagrade och i allmänt dåligt skick och man kan därför inte helt fastställa att influensan var dödsorsaken, även om fåglarna burit på smittan.

– Andra orsaker än fågelinfluensan kan vara dödsorsaken och det är inga mängder med fåglar vi hittat, men det är ändå viktigt för oss att hålla koll. Fågeln som hittades i Mölndal hade influensan, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär på länsstyrelsen Västra Götaland.

Under 2021 smittades över en miljon fåglar i Sverige och kostnaderna uppgick till ca 200 miljoner kronor.

ANNONS

– Eftersom influensan smittar mellan fåglar finns det risk för att värphöns och slakthöns drabbas. Därför är det viktigt för oss att hålla koll på smittläget så att viruset inte når produktionsanläggningar, säger Ulf Lövdahl.

Nu uppmanar länsstyrelsen allmänheten att vara extra uppmärksam på döda fåglar, och om man hittar en död havssula får man gärna rapportera i detta till SVA.

– Använd handskar eller en plastpåse om du ska röra vid de döda djuren. Risken är väldigt liten för att det ska smitta människor, men det är ändå viktigt att man är försiktig, säger Ulf Lövdahl.

Rapportering av döda fåglar

Använd handskar och var försiktig om du måste flytta på fågeln, så att du inte riskerar att föra fågelinfluensa-virus vidare till andra fåglar.

Om du hittar en död eller lealös havssula på stranden får du gärna rapportera in det till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Källa: www.lansstyrelsen.se

LÄS MER:Satte barnet i bilstolen – då slog tjuven till i parkeringshuset

LÄS MER:Planket vid Forsebron i Kvarnbyn måste bli finare – fyll det med graffiti

LÄS MER:Stal kött för 3 000 kronor på Lidl – döms till fängelse

ANNONS