En kund åt gången får komma in i lokalen. Här är det stammisen Sussi Färdig som får nya slingor i håret.
En kund åt gången får komma in i lokalen. Här är det stammisen Sussi Färdig som får nya slingor i håret. Bild: Martin Björklund

Frisören Ana om inbrottet på Tempelgatan: ”Vill bara gråta”

I fem år har Ana kämpat för att frisörsalongen på Tempelgatan ska gå runt. Strax före klockan 23.30, natten till i tisdags, väcktes hon av vaktbolaget. Någon hade brutit sig in och stulit en stor mängd hårvårdsprodukter.
– Man vill egentligen bara gömma sig under täcket och gråta, säger Ana.

ANNONS
|

Fyra minuter efter att larmet gick kom väktarbolaget till Anas hair & beauty på Tempelgatan. Inne i lokalen fanns då en person iklädd huvtröja, men när polisen några minuter senare anlände hade denne hunnit lämna salongen.

– Jag var förstås chockad. När jag kom hit möttes jag av väktare och tre poliser. Det var glasskärvor överallt, två stora stenar låg inne på golvet, hälften av alla hårvårdsprodukter på hyllorna var borta och några av dem låg ute på gatan, säger Ana.

LÄS MER:Inbrott i frisörsalong i Mölndal – tjuv fångades på kamera

Hon har aldrig känt sig hotad, men vill efter händelsen inte gå ut med sitt efternamn. Att hon ensam driver salongen Anas hair & beaty får räcka, tycker hon.

ANNONS

Ana och hennes man fick gott stöd av polisen, men städningen på natten fick de klara av själva. Och det var då tankarna började flyga runt i huvudet.

– Kan jag jobba? När kan jag jobba? Hur ska jag få kontakt med försäkringsbolaget och banken? Jag är ju fullbokad i kalendern till nästa torsdag.

Med stöd av sin man har hon ändå lyckats ringa de nödvändiga samtalen.

Hög självrisk

Förövaren tog sig in efter att ha kastat stenar genom entrérutan och stenarna gjorde i sin tur märken på golv och väggar samtidigt som glassplitter fortfarande sitter fast i trägolvet.

– Självrisken för entrérutan är på 8 700 kronor och det är ungefär vad en ny kostar så jag kommer nog få betala allt själv.

Hur blir det med hårvårdsprodukterna då?

– Jag har inte hunnit sammanställa det än. Det handlar om flera tusen kronor som jag ligger ute med men jag hoppas att jag får tillbaka det allra mesta på försäkringen.

LÄS MER:Cykelstölderna ökar i Mölndal: ”Ger snabba pengar”

Händelsen har satt igång funderingar hos Ana hur hon ska kunna skydda sig än bättre. Att sätta galler bakom rutorna är en tanke.

– Men det ser så tråkigt ut och hjälper inte om någon är ute efter att slå sönder en ruta. Sen vet jag inte om jag har råd heller. En jalusi på utsidan kostar jättemycket och en företagare här i Mölndal som har satt upp en jalusi har fått det nerklottrat flera gånger.

Klarat sig bra under pandemin

Trots att många småföretag drabbats hårt under coronapandemin så har Ana klarat sig ganska okej.

– För min del så har jag ändå gått runt med en kund åt gången. Jag har munskydd och handsprit så att jag kan ta emot mina kunder som är mellan fyra och 97 år. Jag jobbar varje dag från nio på morgonen till sex på kvällen.

LÄS MER:Bedrägerierna ökar i Mölndal – Bengt, 72, synade bluffen

Trots en fullbokad kalender så har Ana inte velat anställa någon för att utvidga verksamheten. Åtminstone inte som förutsättningarna är under nuvarande restriktioner.

– Det har varit en jobbig tid och jag har många gånger tänkt ”hur ska jag orka?” När inbrottet skedde kändes det verkligen som att luften gick ur mig. Man vill egentligen bara gömma sig under täcket och gråta.

Behöver vara på topp

Även om det blev dåligt med sömn natten mellan måndag och tisdag så har hon fortsatt att ta emot sina kunder.

– Jag måste hela tiden vara på topp. Jag ska ju lyfta upp mina kunder även när jag inte har min bästa dag.

Under de fem år som Ana drivit sin salong har hon klarat sig ifrån inbrott. ”Men två gånger under tolv år drabbades salongen på Brogatan där jag jobbade förut”, säger hon.
Under de fem år som Ana drivit sin salong har hon klarat sig ifrån inbrott. ”Men två gånger under tolv år drabbades salongen på Brogatan där jag jobbade förut”, säger hon. Bild: Martin Björklund

För Ana finns det bara en väg tillbaka. Och den går via saxen och gott kundmottagande.

– Jag vet inte om den som har gjort det här inser hur surt det blir för den drabbas. Jag vet att många småföretagare i Mölndal har det tufft just nu så jag hoppas verkligen inte att det som hänt mig ska behöva hända någon annan.

Polisen fann inga spår och lyckades inte heller identifiera gärningsmannen från övervakningsbilderna, därför är nu utredningen nedlagd.

ANNONS