Tina Fundberg, platsansvarig, har många regelbundna besökare på Fritidsbanken. Fler och fler nya hittar också dit.
Tina Fundberg, platsansvarig, har många regelbundna besökare på Fritidsbanken. Fler och fler nya hittar också dit. Bild: Anna Mattisson, arkiv

Fritidsbanken kan bli permanent: ”Finns ett stort behov”

Fritidsbanken borde bli permanent i Mölndal. Det menar en enig kultur- och fritidsnämnd.
– Det finns ett jättestort behov av att låna saker och att återbruka, säger Tina Fundberg, platsansvarig.

ANNONS
|

Sedan november 2019 har Fritidsbanken lånat ut skridskor, skateboards, fotbollar, golfklubbor, kickbikes, sovsäckar och alla möjliga andra sport- och fritidsgrejer. Allt har skänkts från invånare som bara haft dem liggandes och precis som på ett bibliotek är det gratis att låna prylarna.

Från början var det tänkt att Fritidsbanken skulle testas i tre år, i projektform. Frågan om att göra den permanent har nu varit uppe på kultur- och fritidsnämndens bord, och politikerna stod eniga: det här är något Mölndal borde fortsätta med. Nu ska ärendet vidare till kommunstyrelsen som har sista ordet.

LÄS MER:Fritidsbanken kommer till barnen – Carolina Klüfts satsning Pep up ligger bakom

Väller in skridskor

Tina Fundberg, platsansvarig på Fritidsbanken, hoppas på att få stanna. Trots att pandemin kom bara några månader efter att hon öppnat kan hon se att behovet finns.

ANNONS

– Vi får in jättemånga grejer, det bara väller in skridskor. En del ser man att ingen satt sin fot i. Om vi kan få folk att inte köpa för att åka en gång gör vi nytta på många sätt: både att folk kan åka skridskor och att vi sparar på miljön, säger hon och menar att det såklart också gäller alla de andra prylarna också.

LÄS MER:Rusning till Fritidsbanken: ”I princip alla skridskor är utlånade”

Förra året lånades 2 0 83 grejer ut från Fritidsbanken i Mölndal. Mellan januari och april i år låg siffran på 1 857. Enligt kultur- och fritidsförvaltningens utvärdering hade siffrorna dock varit ännu högre om pandemin inte satt stopp.

Barnfamiljer och studenter

Bland låntagarna finns allt från campande utbytesstudenter på Chalmers och en skateboardälskande fritidsgård i Angered till barnfamiljer i Mölndal.

LÄS MER:Jonas Ljungberg: ”Min uppgift att förvalta arvet efter Mikael”

– Jag hade bland annat en mamma här vars dotter ville börja spela hockey. Det är rätt mycket grejer som behövs för det. Mamman kom hit och hoppades åtminstone kunna låna skridskor och blev överlycklig, säger Tina Fundberg och beskriver hur både skridskor och skydd som behövdes gick att låna.

– En av de största vinningarna är att man kan prova på något utan att behöva köpa utrustningen. Jag har en familj som är inne varje vecka. Deras son vill hoppa studsmatta en vecka och flyga drake nästa. Han får prova allt möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS