Verksamhetschefen Pär Parén tror att alla sjukhusanställda får semester i år trots att det fortfarande är mycket övertid som gäller. 

Foto: Privat/Elvira Linderot
Verksamhetschefen Pär Parén tror att alla sjukhusanställda får semester i år trots att det fortfarande är mycket övertid som gäller. Foto: Privat/Elvira Linderot Bild: Elvira Linderot

Fullt upp på sjukhuset – men ljust inför semestern

Covid-läget har lugnat sig något på Mölndals sjukhus. Då bryter folk benen i vinterhalkan istället. För personalen är det fortfarande fullt upp, men en ljusning skymtas.

ANNONS
|

Pandemin släpper långsamt sitt grepp om Mölndals sjukhus. Vissa av de anställda som fått byta avdelning för att kämpa mot covid-19 har återvänt till sina vanliga uppdrag. Än är det dock inte läge att börja beta av de vårdköer som uppstått.

– Vi är inte i den fasen än. När det är mindre tryck på covid ser vi i stället en ökning av benbrott. Än räcker personalen inte så att vi kan öppna våra mottagningar, vi har fortfarande fullt upp med att ta hand om det akuta, säger Pär Parén, verksamhetschef för medicin och akutsjukvård på Mölndals sjukhus.

Läs mer:Covid-19-fallen minskar kraftigt i Mölndal: "Väldigt mycket lugnare"

ANNONS

Fortfarande krävs också mycket övertid och extrapass för att det akuta ska rulla på.

– Det är baserat på frivillighet, ingen tvingar en att ta ett pass, men personalen känner lojalitet mot patienter och kollegor. Det gör att många ställer upp, säger Pär Parén.

Många är trötta men han upplever att det finns en stor förståelse hos Västra Götalandsregionen för personalens behov av återhämtning. Bland annat har det pratats om att ta hjälp av andra vårdleverantörer.

Läs mer:Covid-19 stoppade operationen – då blev Christina utförsäkrad

I och med det lättade covid-läget tror han att alla ska få sommarsemester i år, även om de kanske får spridas ut mer än vanligt för att sjukhuset ska ha tillräcklig bemanning.

– Målsättningen är att det ska bli en så normal semesterperiod som möjligt, säger han.

Trots att många är trötta beskriver Pär Parén stämningen som god och att det finns en stor laganda.

– Alla kliniker på sjukhuset jobbar tillsammans på ett fantastiskt sätt. Man har ett gemensamt mål och alla har fått stötta varandra.

Han upplever också att organisationen blivit mer flexibel sedan innan pandemin. Där man tidigare höll sig till sitt ser man nu nya möjligheter till lösningar. Om det till exempel var fullt på en avdelning tidigare lades fler patienter in i varje rum. I dag ser man om det finns ledig plats på helt andra avdelningar, för den omvårdnad som behövs sedan patienten fått sin specialiserade hjälp.

– När pandemin väl är över tror jag att vi kommer att ha lärt oss mycket vi kan ha nytta av för att ge en ännu bättre vård i framtiden, säger Pär Parén.

Anna Mattisson

anna.mattisson@otv.se

ANNONS