Gödebergs gård i Lindome säger nej till kosläpp: ”Vi vågar inte”

Personalen i populära gårdsbutiken Gödebergs har fått en speciell fråga väldigt ofta den sista tiden: Blir det något kosläpp? Svaret är nej – gårdens ägare vågar helt enkelt inte ta risken.

ANNONS
|

2016 var första gången som Gödebergs i Lindome arrangerade ett kosläpp. Evenemanget blev enormt populärt. Runt 1 000 personer dök upp och orsakade ett smärre men ändå kontrollerat kaos på gården.

– Vi har fått frågor om kosläpp nästan varje dag och tänkte att vi skulle prova det, berättade Dag Andersson, en av gårdens ägare då.

”Kan bli jättemycket folk”

Kosläppen fortsatte i ett par år innan coronapandemin satte stopp. Nu har Gödebergs bestämt sig för att det inte blir något återupptagande av traditionen i år, trots de slopade restriktionerna.

– Vi har bestämt oss för att vi inte vågar det i år. Vi tror att det kan bli jättemycket folk, särskilt nu när vi inte har haft det på två år. Och vi har ju inte så mycket parkeringar här. Bilarna får stå på åkrarna och om det då skulle börja regna, ja, då har vi ingen parkering alls, säger Monica Delmefors som är med och driver gården.

ANNONS

I stället har nu kossorna släppts ut på sitt grönbete utan några särskilda ceremonier. Enligt Monica Delmefors är Lindomebor och andra ändå välkomna ut och bekanta sig med de fyrbenta.

– Ja, de får gärna komma hit och säga hej till djuren. Sedan får vi se om vi tar mod till oss och kör kosläpp något annat år, säger Monica Delmefors.

Här finns närmaste kosläpp

För den som vill se kosläpp i helgen blir det till att åka långt. Kåhögs gård i Partille är fullbokat, enligt Arlas hemsida. Närmaste gård med ett bokningsbart kosläpp är nu i stället Björkils gård i Åmål, 18 mil bort från Mölndal. Det evenemanget äger rum på söndag förmiddag.

LÄS MER:Jordbruksmarken försvinner från Mölndal – men odling är på väg att få en renässans

LÄS MER:Hårt slag mot Gödebergs gård när bränslepriset skenar

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS