Gunnebo ordnar festival med hantverk, mat och musik – kronprinsessan är bjuden

I sommar ska det ordnas en helt ny festival på slottet, med hantverk, workshops och barnaktiviteter. Samtidigt invigs Gunnebos orangeri, som har byggts upp med hjälp av 1700-talsritningar och traditionellt hantverk.
– Kronprinsessan har fått en inbjudan, säger Johanna Lindén på Gunnebo slott.

ANNONS
|

Redan i dag ordnas en del årliga evenemang på Gunnebo, som en ekologisk skördemarknad och den populära julmarknaden. Nu vill Gunnebo satsa på ett nytt koncept och bjuder in till en hantverksfestival i slutet av augusti 2022.

LÄS MER:Mölndal 100 år – nu ska staden fira

Festivalen kommer pågå 20–21 augusti och ha fokus på traditionell byggnadsvård och hantverk. Samtidigt utlovas musik, kultur, mat och barnaktiviteter för den som besöker evenemanget.

– Vi har i många år arbetat med historiskt hantverk: i trädgårdsanläggningen, byggnadsvården och till viss del i mathantverket. Vi får väldigt mycket frågor från folk och vissa knackar på och vill komma in till våra snickare. Det här blir ett sätt att visa upp våra kompetenser, säger Johanna Lindén som är intendent och programansvarig på Gunnebo.

ANNONS

Behöver man vara väldigt nördig för den här festivalen?

– Haha, nej då, men vi är väldigt förtjusta i nördar och de kommer hitta sitt. Man kan se bildhuggeri till exempel, och testa detta smala hantverk. Men det kommer också finnas inslag för en bredare publik.

Inviger orangeriet

Johanna Lindén förklarar att det kommer finnas allt från försäljare till prova på-aktiviteter och kulturinslag.

– Tanken är att hela Gunneboområdet ska myllra av hantverk och slöjd och att man får prova på. Det kommer även finnas ett specifikt barnprogram. Sen kryddar vi det med matstationer och musikinslag.

LÄS MER:Åbytravet satsar på fri entré – under hela 2022

Några dagar innan festivalen, den 18 augusti, smygstartar festligheterna med en invigning av Gunnebos orangeri. Byggnaden har, liksom slottet och trädgårdarna, återskapats för att se ut som den gjorde på 1700-talet.

– Det blir ett invigningsprogram som ska kännas festligt med musik, dans och lite överraskningar. Sen under eftermiddagen ska man kunna titta in i orangeribyggnaden och få en visning.

Orangeriet på Gunnebo

Gunnebo orangeri ritades, likt resten av 1700-talsanläggningen, av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg för handelsmannen John Hall och hans familj. I orangeriet vinterförvarades familjens exotiska växter och träd i rum som hölls frostfria med kakelugnar.

Gunnebos glansperiod blev dock kort. Efter John Halls död 1802 följde konkurser varpå vanvård, förfall och bränder raderade stora delar av byggnaderna under 1800-talets första decennier. Orangeriet revs efter flera år av misskötsel.

Under många år har slottet, som fungerade som ett sommarhus för familjen Hall, och trädgårdarna rekonstruerats för att se ut som på 1700-talet – och snart står även orangeriet klart. Med hjälp av originalritningar, forskning och traditionellt hantverk har Gunnebo byggt upp orangeriet igen.

Källa: Gunnebo slott och trädgårdar.

Nobla gäster

Evenemanget är också en del av Mölndals stads 100-årsjubileum. Två gäster som Johanna Lindén gärna skulle se på invigningen är kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

LÄS MER:Bara en restaurang nappade på kommunens pizzaidé: ”Lite tråkigt”

– De är inbjudna till Mölndals stad och har erbjudits ett trevligt program som startar på Gunnebo.

Har ni fått något svar på om de kommer?

– Nej, hade jag haft det hade jag med glädje levererat det. Men de är inbjudna och så får vi se, säger Johanna Lindén.

LÄS MER:Mölndal fyller 100 år – här är 32 gamla och nya bilder från stadens första sekel

Även under helgen 20–21 augusti kommer det bli visningar av orangeriet. Bygget har pågått sedan 2013 och Johanna Lindén säger att det är viktigt att orangeriet behåller sin ursprungliga funktion som ett hem för växter.

– Den är primärt byggd för växtsamlingen och ska fungera för det. Men under sommarhalvåret flyttar växterna ut och då har vi en fantastisk byggnad för evenemang och andra aktiviteter, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS