Ellie Åman har fått det mest populära namnet i Mölndal, under 2020. Foto: Arkiv/Privat
Ellie Åman har fått det mest populära namnet i Mölndal, under 2020. Foto: Arkiv/Privat Bild: jungmalml

Här är de populäraste babynamnen i Mölndal

I Sverige har samma flicknamn varit det mest populära i fem år. Mölndal visar sig dock unika, med ett namn på förstaplatsen som inte ens finns med på Sveriges topplista.

ANNONS
|

Det populäraste namnet att ge sin nyfödda tös i Sverige under 2020 var Alice, som toppat listan ända sedan 2015. Tittar man lite mer lokalt ser det helt annorlunda ut. Det populäraste namnet för nyfödda Mölndalsbor är Ellie, ett namn som inte ens finns med på Sveriges topp tio-lista.

En av Elliesarna föddes i januari och bor med sin pappa Emil Åman och mamma Rebecca Ekdahl.

– Vad roligt, jag trodde det var ett ovanligt namn. Det har inte funnits med på några listor vi har tittat på, säger mamma Rebecca.

Nu ettåriga Ellie är parets första barn, och namnet har ingen lång bakgrundshistoria.

ANNONS

– Det var det enda namnet jag och min sambo kom överens om. Det var det enda alternativet.

470 barn fick namnet Ellie

Ellie är i gott sällskap, nämligen med tio barn till i sin årskull som namne bara i Mölndal. I resten av landet bor ytterligare 459 Ellie födda 2020. Det ger namnet plats 22 på listan över de populäraste namnen.

Det är inte omöjligt att populära namn blir en trend för eventuella framtida syskon, menar mamma Rebecca.

– Det kan det nog absolut bli, det är ju så man hittar namnen.

Bland pojkarna i Mölndal blev Oscar det mest populära namnet, vilket också skiljer sig från Sverigetoppen. Där tog Noah hem förstaplatsen.

De populära namnen inte lika populära

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån, som fört namnstatistik sedan 1998. Analytiker på SCB kan konstatera att det var många fler barn som fick de populäraste namnen för 20 år sedan än vad det är idag.

Idag verkar det som att föräldrar i större utsträckning vill ge sitt barn ett mer unikt namn, särskilt flickorna namnges med större variation. För flickorna var det cirka 85 procent fler som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2020. För pojkarna är skillnaden något mindre, och cirka 74 procent fler fick toppnamnet 1998 jämfört med 2020.

Många namnges också med ett inte så unikt namn, men som fått en ny stavning.

Olika på kommun- läns- och riksnivå

Även om flest flickor i Sverige fick namnet Alice, var Elsa det populäraste namnet i hela sex län. Bland pojknamnen var Liam populärast i fem av landets 21 län.

Signe, Märta och Lilly samt Adam, Alfred, Harry, Oliver, Walter, Leon och Frans är de vanligaste namnen i några län, men de finns inte med på topp tio-listan för Sverige.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@molndalsposten.se

De vanligaste namnen givna barn födda 2020 i Mölndal

Flicknamn

1. Ellie (11 barn)

2. Ella/Iris/Lilly (8 barn)

3. Celine/Clara/Maja/Selma (7 barn)

Pojknamn

1. Oscar (10 barn)

2. Matteo (9 barn)

3. Alexander/Hugo/Leon/Lucas/Nils (8 barn)

ANNONS