Hög sjukfrånvaro kan innebära att soporna hämtas en annan dag än den vanliga tömningsdagen.
Hög sjukfrånvaro kan innebära att soporna hämtas en annan dag än den vanliga tömningsdagen. Bild: Erika Olofsson

Hög sjukfrånvaro påverkar sophämtningen

Under vecka två är det hög risk för störningar i sophämtningen. Anledningen är hög sjukfrånvaro då flera i personalen smittats av covid.
– Skulle smittspridningen öka på arbetsplatsen kan det bli tal om att behöva stänga ner vissa verksamheter, säger enhetschefen Stefan Kuusk.

ANNONS
|

På Mölndals stads hemsida varnar kommunen för att det kan bli störningar i sophämtningen under vecka två. Anledningen bakom är hög sjukfrånvaro.

– Vi har massa covid på jobbet som gör att vi nätt och jämnt går runt. Vissa bilar kör kanske inte med helt ordinarie personal vilket gör att det kan bli förseningar och strul, säger Stefan Kuusk, enhetschef för avfallsinsamlingen i Mölndal.

LÄS MER:Dumpstraren Andreas lever på mataffärernas sopor

Under måndagen lyckades personalen hämta hem soporna berättar Stefan Kuusk men han tar höjd för att frånvaron kan bli högre inom de närmaste dagarna.

– Risken finns att det ökar även om vi gjort allt för att hålla isär personalen. Några av de som är hemma nu jobbade förra veckan med några som var ute idag. Så det finns ju en risk att de är smittade men det vet vi inte nu.

ANNONS

”Worst case scenario”

Det finns inget område som är mer prioriterat än något annat i Mölndal. Skulle smittspridningen öka så finns det en plan berättar Stefan Kuusk.

– Då får vi börja prioritera i verksamheten. Sophämtningen är prio ett men skulle smittspridningen öka kan det bli tal om att behöva stänga ner vissa verksamheter. Initialt är det kanske Lindome återvinningscentral som vi behöver stänga ner, säger Stefan Kuusk och fortsätter:

LÄS MER:Så bekämpas Mölndalsråttorna

– Men vi är inte där än. Det är ingen fara på taket. Vi har fortfarande några back up-planer så det är bara worst case scenario.

Sophämtning

Flera i personalen som arbetar med administration har lastbilskörkort så sophämtningen kommer att bli av försäkrar Stefan Kuusk. Men hämtningen kan eventuellt ske en annan dag än planerat.

– Skulle inte tunnan vara tömd på rätt dag så låt tunnan stå kvar för någon dag under veckan kommer vi. Skulle det krisa sig har vi även lördag och söndag att köra på.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS