Inger Albertsson, verksamhetschef på Lindome vårdcentral.
Inger Albertsson, verksamhetschef på Lindome vårdcentral. Bild: Karina Hansson

Högt tryck på covid-tester i Mölndal – köer och långa svarstider

Just nu är det är väldigt många som testar sig för covid-19, vilket märks på vårdcentralerna. I både Lindome och Kållered har det bildats långa köer de senaste dagarna, och på andra ställen är det svårt att få en provtid.
– Tyvärr blir det långa väntetider, säger Ulla Erixon på Nötkärnan Kållered.

ANNONS
|

De senaste dagarna har det varit ett högt tryck på vårdcentralerna runt om i Mölndal. På Närhälsans vårdcentral i Lindome är det fler som testar sig än någon gång tidigare under pandemin.

– I förrgår var det 205 personer som testade sig och igår var det 200, så det är klart att det blir lite mycket. Men vi är jätteglada att folk testar sig, säger Inger Albertsson som är chef på vårdcentralen.

LÄS MER:Experternas varning – lita inte på snabbtester

När det varit som mest smittspridning tidigare, under den förra vågen, var det 140–150 personer per dag som testades.

– Sen har vi varit nere på 20–30 personer, men nu small det bara till, säger hon.

ANNONS

Hinner inte med

Vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen har olika system för provtagningen. På vissa ställen kan man en boka tid, och på andra är det drop in. I Lindome gäller det senare.

– Man hämtar sitt test, tar det själv och lämnar in det. Om någon behöver hjälp så finns vi på plats, säger Inger Albertsson.

LÄS MER:Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

Testen i Lindome kan bara hämtas klockan 10–11 på vardagarna, vilket gjort att det stundtals blivit långa köer. I en lokal Facebookgrupp lades det ut en bild på hur det såg ut häromdagen. Då var det kö ända till rondellen där man kör in till Lindome centrum.

– När man ser kön så ser den lång ut, men det går ganska snabbt att komma fram ändå. Vi jobbar på så gott vi kan, säger Inger Albertsson.

Kan ni inte lämna ut test på fler tider?

– Att det är 10–11 är för att vi ska kunna vara på plats och hjälpa till. Vi hinner inte med mer eftersom det är mycket annat att göra på vårdcentralen också. Men vi försöker vända och vrida på det så mycket det går.

Lång kö i Kållered

I Kållered är det också drop in-tider som gäller. Där måste dessutom personalen sköta provtagningen, vilket gör att kön blivit extra lång.

– Det är ont om provtagningsmaterial och egentesterna, som vi har annars, har inte gått att beställa nu. De har varit slut, säger Ulla Erixon, chef för Nötkärnans vårdcentral i Kållered.

LÄS MER:Vårdpersonal i VGR har fått jobba – trots att de skulle suttit i karantän

I stället används covidtester som måste tas och registreras av personalen.

– Det är en lång kö på morgnarna här. Det är så det ser ut just nu tyvärr.

Ulla Erixon berättar att de har testat att ha bokningsbara tider i stället, men att det inte fungerade så bra.

– När vi hade bokningsbart var det många som bokade sig och sen inte kom. De kanske hittade en tid någon annanstans eller hann bli friska. Vi har bara drop in för då tycker vi att kan hjälpa fler.

Ont om bokningsbara tider

I kommunen finns det ytterligare en vårdcentral som har drop in-provtagning: Krokslätts vårdcentral.

De andra vårdcentralerna har istället bokningsbara tider – men de tiderna går snabbt åt. På Västra Götalandsregionens hemsida går det att se var det finns lediga tider, och på onsdagsförmiddagen fanns det i princip inga alls i Mölndal.

LÄS MER:SU anmäler händelse på akuten på Mölndals sjukhus – pensionär blev rullstolsburen

”Vi lägger löpande upp nya tider. Om du inte kan se några tider är tiderna slut för närvarande, återkom då senare”, är till exempel informationen som ges på Capio vårdcentral Mölndal.

Långa svarstider

Eftersom så många testar sig blir det också långa svarstider. På regionens hemsida står det att det för närvarande kan ta 4-5 dagar att få ett svar.

– Jag vet personer som fått vänta i över fem dagar, så jag har sagt att man får räkna med 5–7 dagar i värsta fall, säger Inger Albertsson på Lindome vårdcentral.

Både hon och Ulla Erixon hoppas att det ska lugna ner sig framöver.

– Man ska testa sig om man har symtom, så är det. Men jag tror att det kommer bli kortare svarstider framöver, för nu har det också varit helger och så vidare, säger Ulla Erixon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS