Hon planerar krafttag för att få området under Mölndals bro att kännas tryggt

Området under Mölndals bro har kritiserats hårt och många upplever platsen som både tråkig och otrygg. Nu är planen att kommunen ska lägga i en extra växel för att försöka få bukt med problemen.

ANNONS
|

Gatumiljön under Mölndals bro har länge kritiserats och Mölndals–Posten har mottagit flera insändare där upprörda röster frågat sig varför ingen tar tag i problemet. Mölndalsbon Monica Wye Hansson är en av dem som flera gånger känt sig otrygg på platsen.

– Min son jobbar i innerstan så jag brukar vänta på honom i bilen nere på parkeringen. Jag låser alltid bildörrarna när jag står där och väntar, jag känner mig inte trygg, säger Monica Wye Hansson.

Monica Wye Hansson bor själv i Mölndal och tycker inte att området under bron känns tryggt.
Monica Wye Hansson bor själv i Mölndal och tycker inte att området under bron känns tryggt. Bild: Monica Wye Hansson

Monica Wye Hansson berättar att det vid några tillfällen har varit bråkig stämning vid parkeringsplatsen. Hon och hennes vänner har många gånger diskuterat att det inte känns tryggt att låta sina barn röra sig där själva. När Ica Kvantum har stängt blir det även väldigt mörkt och hon beskriver platsen som instängd och ruggig.

ANNONS

– De borde sätta upp lampor och övervakningskameror. Jag tycker inte att det skulle behövt gå så långt som det har gjort nu, berättar Monica Wye Hansson.

LÄS MER:Stökig man med kniv omhändertogs av polis

Ett krafttag

Helena Söderberg, brottsförebyggande samordnare i Mölndals stad, menar att det är dags att ta ett ordentligt krafttag. Hittills har staden sett till att fler ordningsvakter befinner sig i området.

– Vi har inte satt in ett större antal ordningsvakter, men de vi har befinner sig oftare i området, säger Helena Söderberg.

Tidigare har det varit några få pensionärer som hört av sig till Mölndals stad och berättat att platsen upplevts som otrygg. Helena Söderberg berättar att hon pratat med en pensionär som meddelat att han väljer att handla i andra butiker på grund av att det känns otryggt att parkera bilen under bron.

– Det finns missbruksproblematik under bron. De som hänger där har ingen annan plats att vara på, berättar Helena Söderberg.

LÄS MER:Så kan nya järnvägen förändra Mölndal – sex spår under bron

Missbruksproblematik

Helena Söderberg berättar att de försöker åtgärda missbruksproblematiken genom att hitta en lämplig plats för personerna som i nuläget brukar mötas under bron. Om platsen kommer vara inomhus eller utomhus kan Helena Söderberg inte svara på just nu.

– Vi kollar på olika möjligheter. Vi pratar även med de som befinner sig under bron så att vi kan försöka uppfylla deras önskemål. De måste också få ha sin plats i det offentliga rummet, säger Helena Söderberg.

Är området under bron en otrygg plats?

– Jag personligen känner mig inte otrygg där men det är en subjektiv upplevelse och om någon känner sig otrygg har jag full förståelse för det, säger Helena Söderberg.

LÄS MER:Det kritiserade området under bron ska lyftas med konst

”Platsen ska kännas säker och trygg för alla”

Helena Söderberg kommer att hålla i trådarna för ett nytt samarbete som förhoppningsvis kommer leda till att området under bron känns tryggare. Det är en stor grupp som samlas för att försöka åtgärda problematiken. Mölndals stad har gått ihop med bland annat Västtrafik, gata- och parkenheten, polisen och socialtjänsten. De kommer även kontakta en del stora butiker och företag i närområdet.

– Vi är flera parter som kommer arbeta för att se till att det är ordning och reda, känns tryggt och att det går smidigt att få till en ökad bevakning om det behövs, berättar Helena Söderberg.

Vilka åtgärder som kommer vidtas är ännu inte klart. Just nu gör en nulägesanalys för att kunna identifiera problemen. Det ska även byggas nya kontorslokaler precis vid Mölndals bro och planen är att de nya lokalerna ska vara färdiga runt 2024. Men fram tills dess behöver platsen kännas trygg.

– Det är vårt övergripande mål, att platsen ska kännas säker och trygg för alla, säger Helena Söderberg.

ANNONS