Oskar Brennerfors, pappa till 6-åriga Ida, är besviken över att Mölndals stad har avslagit familjens begäran om Ida ska få gå på skola i grannkommunen Göteborg.
Oskar Brennerfors, pappa till 6-åriga Ida, är besviken över att Mölndals stad har avslagit familjens begäran om Ida ska få gå på skola i grannkommunen Göteborg. Bild: Torbjörn Arvidsson

Ida får inte komma till Kannebäcksskolan – Mölndal säger nej

Sexåriga Ida lider av en funktionsstörning. Hon har beviljats plats på en skola i Göteborg men hemkommunen Mölndal säger nej.
– Det känns som ett slag i magen, säger hennes pappa Oskar Brennerfors.

ANNONS
|

Sexåriga Ida Brennerfors i Krokslätt har diagnosen taldyspraxi. Det innebär att hon har svårt att kommunicera via tal.

I praktiken betyder det att hon vänder på ord och har svårt med grammatik. Nu har hon dessutom börjat med teckenspråk för att förenkla kommunikationen.

– När hon var riktigt liten trodde vi att hon kanske hade en hörselskada, eller att det skulle bli bättre med tiden. Men det har inte blivit bättre, säger Oskar Brennerfors.

Behöver lugn och ro

En logoped ställde diagnosen taldyspraxi och i kombination med Idas koncentrationssvårigheter anser föräldrarna att det skulle bli svårt för henne att gå i en vanlig skola.

ANNONS

LÄS MER:Många skollokaler behöver byggas om eller rivas: ”Tungt och dyrt”

Nu vill hennes pappa belysa svårigheterna han och sambon haft i jakten på en lämplig skolmiljö för dottern.

– Vi fick tips av en logoped i Mölndal om att söka till Kannebäcksskolan i Göteborg. Där kan Ida få lugn och ro och den hjälp hon behöver, säger Oskar Brennerfors och fortsätter:

– Där är det fem till nio elever i varje klass och jag har fått till mig att det finns tillgång till både pedagoger och logopeder i varje klass. I Krokslättsskolan i Mölndal skulle hennes klass ha 25 elever, och det finns bara två logopeder på 9 000 elever.

Positivt besked

Familjen fick ett positivt besked från Kannebäcksskolan i Göteborg, och Ida har formellt fått en skolplats i förskoleklassen ”Tal och Språk” inför skolstarten den 16 augusti.

LÄS MER:Judith, 10, år: ”Det är för mycket skräp i skogarna.”

Enligt skollagen har en elev rätt att gå i en skola i en annan kommun om eleven ”med hänsyn till sina personliga förhållanden har särskilda skäl” att få gå där.

Mölndals grundskolor har tillgång till två centrala logopeder med specialistkompetens inom kommunikations-, språk-, tal-, läs- och skrivsvårigheter.

Den kompetensen räcker, anser skolförvaltningen.

”Det bedöms därför inte föreligga särskilda skäl att ta emot eleven vid Kannebäcksskolan i Göteborg” skriver Ulrika Gustafsson, verksamhetschef för skolorna i Mölndals stad, i förvaltningens beslut.

Ger samma bild

Fredrik Hellsten, skolchef i Mölndal, bekräftar den bilden:

– Bedömningen görs individuellt i varje enskilt fall, så även här. Bedömningen är att det finns kompetens för att möta elevens behov inom kommunen, skriver han i ett mejl till Mölndals-Posten.

LÄS MER:Många skollokaler behöver byggas om eller rivas: ”Tungt och dyrt”

Detta nöjer sig inte Oskar Brennerfors med.

– Det känns som ett slag i magen, och jag hävdar att de bryter mot skollagen i och med det här beslutet, säger han.

Har ni fått något besked om var Ida ska gå i skolan i höst?

– Nej, vi vi vet bara att vi fått avslag när det gäller Kannebäcksskolan, men vi har ännu inte fått besked om någon skolplats i Mölndal.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS