Ingen karantän för anställd som varit i Kina

Nya fall av coronaviruset bekräftas nu i flera länder. På fredagen kom det första i Sverige men Mölndals stad har hittills inte funnit anledning att sätta upp nya riktlinjer för medarbetare som besökt Kina.

ANNONS
|

– Vi följer förstås den allmänna utvecklingen och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och ansvarig sjuksköterska i Västra Götalandsregionen, säger Anna Hiller, kommunikations- och kanslichef i Mölndals stad.

– Men till skillnad från exempelvis Volvo, som beslutat att sätta anställda som varit i Kina i karantän, har vi ju inga sådana samarbetskontakter där vi skickar personal på tjänsteresor dit, fortsätter hon.

Åker hem från Kina

Enligt uppgifter till Mölndals-Posten finns just nu en anställd person inom kommunens skolverksamhet som väntas hem från semester i Kina.

Mölndals-Posten har varit i kontakt med förvaltningschefen Fredrik Hellsten, som liksom Anna Hiller hänvisar till gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Därifrån har det ännu inte införts några restriktioner.

ANNONS

– Men det kan förstås komma att ändras och då kommer vi förstås att följa de rekommendationerna, säger Fredrik Hellsten.

Allt fler länder skärper nu sina varningar sedan närmare 9 800 personer insjuknat i viruset, varav 129 utanför Kina i ett 20-tal andra länder sedan december, enligt Reuters. På fredagen bekräftades det första fallet i Sverige, på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Flera stora västsvenska industrijättar som Volvo Cars, AB Volvo, SKF och Geelyägda Cevt har beslutat att sätta medarbetare som varit i Kina i karantän.

– De som har återvänt efter resor i Kina ombeds att jobba hemifrån i två veckor, berättade Malin Willbro, presstalesperson hos Cevt, för GP tidigare i veckan.

Ska hjälpa till

UD uppgav enligt uppgifter till SVT i torsdags att ett 15-tal svenska medborgare befann sig i Hubeiprovinsen, och att man nu ska hjälpa dem att lämna området.

Folkhälsomyndigheten uppmanade under fredagen regeringen att klassa det nya coronaviruset som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i enlighet med smittskyddslagen. Detta för att ha en god beredskap i händelse av att svenska fall skulle upptäckas.

Myndigheten betecknar risken för spridning i det svenska samhället som låg, men uppger samtidigt att det går inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks. I ett sådant fall finns dock metoder på plats för att snabbt ställa en diagnos, uppger Folkhälsomyndigheten, som under fredagen även fick i uppdrag av regeringen att inhandla influensavaccin.

ANNONS