Jan M Lundahls arbete med Bruce Springsteen blir dokumentär

Jan M Lundahl har stått bakom kameran sedan han var 13 år men nu är det han som står i fokus. 17 februari släpps en dokumentär som handlar om hans arbete med superkändisar som Bruce Springsteen men också om hans eget liv.

ANNONS
|

”Där satt jag med min glass i Kungsträdgården och plötsligt kom han gående rakt emot mig, Nils Lofgren, gitarrist i husguden Bruce Springsteen and The E Street Band, i egen gestalt!”. Så inledde Janne Lundahl, som bakom kameran går under namnet Jan M Lundahl, sin ansökan till sommar i P1 2021.

Efter att Janne Lundahl skickat in sin ansökan föll det hela i glömska till en dag då producenten för sommarprogrammet ringde upp.

LÄS MER:Här är Jan M Lundahls bilder

– Han tyckte att det för intressant för att låta det passera så han sa att vi struntar i Sommar i P1 och så gör vi en dokumentär i stället, säger Janne Lundahl.

ANNONS

”Lät som mig”

I stället blev det en P4 dokumentär som publicerades som podcast 17 februari och sänds i Sveriges Radio 20 februari.

– Jag tänker att jag väntar tills den går i radion så jag ska hålla i mig från att lyssna.

Producenten nämnde några olika journalister för Janne som fick möjligheten att vara med och bestämma.

LÄS MER:Mölndal 100 år – nu ska staden fira

– Han berättade att han hade lite olika personer som han tyckte kunde göra programmet och så fastnade vi för Stefan Sundberg. Han lät väldigt mycket som mig själv i tänket och upplägget så jag känner mig väldigt bekväm med honom.

Utmaningen

Stefan Sundberg har tidigare producerat bland annat P4-dokumentären ”Historien bakom Sveriges märkligaste skiva”. När han fick en förfrågan om han ville skildra Jan M Lundahls karriär och liv fanns det ingen tvekan.

– Jag tycke det lät jättespännande så det var så det hela landade i mitt knä, säger Stefan Sundberg.

Att skildra en fotografs arbete i ljud är inte det lättaste men Stefan Sundberg berättar att den svåraste utmaningen handlade om något helt annat.

– Den stora utmaningen i det här fallet är att Janne har så sjukt många stories och så mycket roliga berättelser som är fantastiska och vi har ju en tidsbegränsning. Så vi har haft för mycket bra material – ett lyxproblem, säger han och skrattar.

Janne Lundahl

Ålder: 54

Bor: Lägenhet i Bosgården, fritidshus i Stråvalla.

Familj: Sönerna Sebastian och Linus, mamma Britt-Liz och särbon Eva.

Första rockpass: Rocktåget med Tomas Ledin, Eva Dahlgren och Lisa Nilsson.

Första fotograferingen av Bruce Springsteen: 1999, tre år senare fick jag syn på Bruces gitarrist Nils Lofgren i Kungsträdgården i Stockholm.

Aktuell: I P4 dokumentär ”Janne blev Bruce Springsteens fotograf”.

Kontakterna

Inspelningen skedde i Janne Lundahls fritidshus i Stråvalla och där gick de igenom bilder och pratade om Jannes liv.

– Och så fick han dessutom kontaktuppgifterna till Nils Lofgren, gitarrist för Bruce Springsteen och även min husgud, fotografen Frank Stefanko, som var orsaken till att jag blev intresserad av fotografering.

LÄS MER:Bostäder och restauranger planeras i Mölndals gamla fabriker

I dokumentären skildras Janne Lundahls karriär som fotograf och Nils Lofgren och Frank Stefanko, som tog omslagsbilden till Bruce Springsteens Darkness on the Edge of Town, har båda ställt upp i intervjuer. Men den kommer också att behandla hans privatliv.

– Den tar även upp delar som min mamma som var 19 år när min pappa förolyckades i en drunkningsolycka och hur hennes förlossning sattes igång en månad för tidigt och hur hon kämpat på, säger Janne Lundahl.

Föreläsa

Stefan Sundberg hoppas att dokumentären kommer att ge ”en skön feel good-känsla” hos lyssnarna.

– I dessa tider så ser man att det är populärt inom dokumentär-genren med true crime, brott och mycket elände, men förhoppningsvis känner man att här är en dokumentär som lämnar en go känsla i magen. Att alla drömmar är möjliga.

LÄS MER:Patric Ullaeus musikvideor visas över hela världen

Och Janne Lundahl har gjort förberedelser för vad han kan komma att göra under 2022.

– Skulle det bli någon form av ökat intresse så har jag förberett föreläsningar där man kan välja en kortare variant som handlar om det som dokumentären tar upp eller så vill man ha ett lite längre föredrag som innehåller mer anekdoter. Tack vare mötet med Nils Lofgren så har det öppnats många dörrar och jag brukar säga att jag kommer aldrig bli ekonomiskt rik, men i upplevelser är jag mångmiljonär.

Dokumentären sänds i Sveriges Radio P4 söndagen 20 februari klockan 12:03.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS