Kommunens rabatter länsas av blomtjuvar

I takt med att våren har gjort sitt inträde har också kommunens vårplantering tagit fart – och med den kommer också blomtjuvarna. Alltifrån penséer, primula till ranunkel försvinner från rabatterna varje år, det skriver GP.
– Varje gång det kommer nytt verkar det locka till att stjäla, säger Frida Hefty, parkarbetare i Mölndal.

ANNONS
LocationMölndal|
|

I år planterades vårblommorna ut relativt tidigt. Mölndals centrum fick penséer och gräskalmus redan under påskveckan, men sedan dess har blommor där stulits i flera omgångar. Senast var i måndags när en av de stora urnorna helt länsades, sånär som på en ensam pensé som fick stå kvar, det skriver GP.

– Det är inte så vanligt att en hel urna töms som det var nu. Det är oftare att det är några här och där. Men det köps alltid in extra blommor som vi får fylla på med eftersom, säger Frida Hefty, parkarbetare vid kommunen.

De menar att vårens penséer är ett av de vanligaste stöldbytena för klåfingriga hobbybotaniker.

ANNONS

– Vi förvånades lite över att det var penséer eftersom det nästan är det billigaste man kan ta, säger Frida Hefty till GP.

LÄS MER:Billigare för krögarna att ha uteservering – även i år

Vanligt problem i flera kommuner

Och de är inte ensamma, parkarbetare i både Mölndal, Göteborg och Kungsbacka har problem med stölder varje år när nya blommor och växter planteras ut.

De köper därför mer än vad som egentligen behövs.

– Det känns som folk i förbifarten plockar med sig till sin täppa. Ett komplement till det man har hemma. Det känns lite svårt att förstå hur man kan glädjas åt, säger Frida Hefty.

Även i Kungsbacka kommun är blomstölder vanligt förekommande. Varje år upptäcks det att flera saknas runt om i staden.

– Vi beställer blommor på brätte och får alltid några över. De sparar vi eftersom vi vet att det är ett svinn, säger Leon Martini, driftchef på kommunens parkförvaltning till GP.

Enligt honom handlar det inte om blommor till ett stort värde, styckpriset på vårblommorna uppskattas till mellan tre och tolv kronor. Däremot kostar arbetstimmarna desto mer. Stölder i rondeller är särskilt vanligt.

LÄS MER:Blommor för välgörenhet firar 110 år i Lindome

Unika sällsynta växter eftertraktade

Samtliga kommuner köper därför in mer än vad som behövs vid en första utplantering. I Göteborg har de ett särskilt problem med att sällsynta blommor stjäls.

– Ofta är det sådant som är lite svårt att köpa i butikerna. Vi har ett helt annat sortiment som vi kan köpa från. Vi gör beställningar där odlare odlar för oss och vissa av de växterna går inte att få tag på i vanliga butiker. Det är ofta de lite mer unika växterna som är eftertraktade, säger Victoria Isojärvi Steen, som arbetar med utplanteringarna i Göteborgs stad till GP.

De vet inte exakt hur stort svinnet blir men de får lägga många extratimmar på att kompletteringsplantera. Samtliga kommuner upplever stölderna som ett problem trots att det inte handlar om stora summor.

– Vi har en överbeställning på alla blommor. Det låter hemskt men så är det. Vi vill ha våra planteringar kompletta eftersom vår utsmyckning ska vara för alla, inte för att de ska pryda någons privata kruka eller urna, säger Victoria Isojärvi Steen.

ANNONS