Charlotta Källerfelt är säkerhets- och beredskapschef i Mölndals stad.
Charlotta Källerfelt är säkerhets- och beredskapschef i Mölndals stad. Bild: Emmy Jonsson

Kommunens säkerhetschef om Ukraina: ”Vi är i ett känsligt läge”

Mölndals stads säkerhetschef Charlotta Källerfelt får mycket att stå i den närmaste tiden. På torsdagen deltar hon i ett möte med länsstyrelsen om hur kommunerna kan agera kring Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS
|

Charlotta Källerfelt är kommunens säkerhets- och beredskapschef och den som har ansvaret att samordna det civila försvarsarbetet i Mölndals stad. På torsdagseftermiddagen ska hon och andra kommunrepresentanter närvara på ett möte med länsstyrelsen om situationen i Ukraina.

Påverkanskampanjer

– Det vi gör nu är att vi naturligtvis följer hur läget utvecklas genom vår omvärldsbevakning och de presskonferenser som hålls. På mötet kommer vi att få mer information om hur vi kan förhålla oss till situationen. Länsstyrelsen är ju högsta civila totalförsvarsmyndighet och samordnande inom krishantering, så de har kallat samtliga kommuner att närvara, säger hon.

LÄS MER:Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

Vad hon framför allt är intresserad av är hur myndigheterna bedömer att säkerhetsläget kan påverka Sverige och i förlängningen Mölndals stad.

ANNONS

– Exakt vad det kan vara vet vi inte, men det skulle exempelvis kunna handla om olika påverkanskampanjer eller att det kommer flyktingar från Ukraina.

Ukraina har diskuterats länge, i synnerhet när försvaret valde att stärka insatsen på Gotland. Har ni spekulerat i om kriget kan nå Sverige?

– Den information vi hade då var att det inte fanns någon förhöjd hotbild mot Sverige. Det är vad vi fortsatt får gå på tills vi hör någonting annat. Vi befinner oss i ett känsligt läge nu, och det är viktigt att man använder sig av bekräftad information och är källkritisk, säger Charlotta Källerfelt.

LÄS MER:Polisen har utlyst särskild händelse – efter oroligheterna i Ukraina

Inövade metoder

Kommunens säkerhetsarbete förenklas av att krisledningsorganisationen, som etablerades med anledning av covidpandemin, fortfarande är i gång.

– Vi har inte avaktiverat den, så det finns väl upparbetade rutiner för kommunikation och samarbete mellan förvaltningarna om vi skulle behöva lyfta in andra områden i det arbetet, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS