Köp två, skänk en: Kyrkan öppnar biståndsbutik för Ukraina i Mölndal galleria

”Handla för andra”. Så kallar Svenska kyrkan den konceptbutik som under torsdagsförmiddagen öppnade på gallerians andra våning. Idén är att gallerians shoppare ska kunna köpa två exemplar av någonting i en av köpcentrets affärer, för att sedan gå till kyrkans butik och skänka bort den andra till behövande från Ukraina.

ANNONS
|

Hanna Esping Östlin är samverkanskoordinator på Fässbergs församling, och har fullt upp den här torsdagsförmiddagen. I en enorm lokal på Mölndal gallerias andra våning har hon och en handfull andra från kyrkan ställt fram bord med plastbyttor och färgglada lappar. ”Powerbanks” går det att läsa på en; ”Underkläder flicka” och ”Badtofflor” på andra.

Volontärer behövs

– En del livsmedelsbutiker har ibland ett ”handla för andra”-erbjudande i samband med kyrkan eller andra frivilligorganisationer. Plötsligt slog det mig, att när vi ser sådan brist på vissa varor till behövande från Ukraina, varför inte göra det med andra produkter också? säger hon.

Citycon som äger Mölndal galleria var inte sena med att ställa en av sina lediga lokaler till förfogande, hyresfritt och på obestämd tid. Samtliga 80 av pastoratets medarbetare ska hjälpa till med att hålla verksamheten rullande, och 31 mars ska ett informationsmöte hållas där volontärer får möjlighet att anmäla sitt intresse att bidra.

ANNONS

Planen är att handla för andra-butiken ska finnas kvar så länge behovet finns. Både behovet av att få och behovet av att ge. Hanna Esping Östlin tror inte att något av dem kommer att släckas inom överskådlig framtid.

Både varor och pengar

– Vi ser att människor som kommer till församlingen eller som vi träffar privat känner en stor maktlöshet. Man vill bidra, men vet inte riktigt hur man ska kunna hjälpa till. Det här är en möjlighet för dem att göra det på ett enkelt sätt.

En ofta framhållen idé är att det är viktigare att skänka pengar än varor. Vad tänker du om det?

– Jag säger att det är lika viktigt både och. Naturligtvis är det jätteviktigt med pengar, framför allt till de organisationer som befinner sig där kriget pågår. Men eftersom vi har ett migrationsverk i Mölndal strömmar det människor hit.

– Vi skickade en transport för ett par veckor sedan med varor vi samlat in i församlingen, men nu har vi bestämt att vi hjälper här i Mölndal i stället, för det är så pass många människor som kommer nu, säger Hanna Esping Östlin.

Produkter som behövs för tillfället

Underkläder (barn, dam, herr)

Strumpor (barn, dam, herr)

Badtofflor (barn, dam, herr)

Hygienprodukter (dusch- och kroppsvård)

Hemma-apotek (Alvedon, plåster, nässpray, läppbalsam, receptfria läkemedel)

Powerbanks

Nappar och nappflaskor

Barnmat (klämmisar, burkmat, välling)

Handtvättmedel (typ Y3)

Varorna som efterfrågas kan komma att ändras med tiden, så också butikens öppettider. I regel är det enbart nya produkter som tas emot.

– Skulle någon komma med använda saker hänvisar vi dem till mottagningen i församlingshemmet.

Och om man vill skänka sådant som inte listas?

– Vi säger inte nej, för behoven är så pass stora. Förutom om det är kläder. Dem tar vi inte emot längre. Vi har inte möjlighet att förvara plaggen någonstans. Även om det behovet också är stort, har vi dessutom lyckats täcka det ganska bra vid det här laget.

”Låter fantastiskt”

En av alla förbipasserande denna förmiddag är 25-åriga designstudenten Oskar Frödin. Han hade inte hört talas om kyrkans nya satsning, men blev nyfiken när han gick förbi tidigare.

Butikens nuvarande öppettider

Måndag, onsdag, torsdag klockan 11–14 och 16–19.

Lördag klockan 11–14.

Med reservation för ändringar.

– Jag tycker att det låter fantastiskt. Särskilt om de har koll på vilka behov som finns just nu. Vi pratar mycket om kriget hemma, och man blir bestört över att en person kan orsaka så mycket lidande.

Är det här ”handla för andra” någonting som du själv kan tänka dig att göra?

– Ja, absolut.

LÄS MER:Svenska kyrkan i Mölndal hjälper flyktingarna från Ukraina: Det här kan du göra för att bidra

LÄS MER:Stjärnkusken Robert Bergh skänker prispengar till krigets offer i Ukraina

LÄS MER:Migrationsverket i Kållered tar höjd för ökat tryck

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS