Kört på ett rådjur? Här är vad du ska göra

Just nu är den tid på året då det sker flest viltolyckor. Enligt lag ska dessa anmälas till polisen, men mörkertalet är stort.

ANNONS
LocationMölndal|

Närmare hälften av alla viltolyckor under året sker mellan september och december.

Det finns flera anledningar till detta, som att viltet har sin brunstperiod samt att det blir mörkare och halkigare på vägarna. Olyckorna ökar mest från skymning till gryning, då djurens och människans aktiviteter sammanfaller.

Fram till september i år hade 219 viltolyckor inträffat i Mölndal och Askim, enligt Nationella viltolycksrådet, NRV. I deras statistik redovisas de båda orterna tillsammans. I 177 av dem har föraren krockat med ett rådjur, i 35 fall är det ett vildsvin som körts på, i sju fall är det en älg som hamnat framför bilen och vid ett enstaka tillfälle är det en dovhjort som är inblandad.

ANNONS

Under samma period förra året inträffade 160 viltolyckor.

Viktigt att anmäla viltolycka

Att viltolyckorna ökar är inte unikt för Mölndal, så ser det ut i både länet och riket som helhet. I Västra Götalands län ökade viltolyckorna med 847 stycken fram till september i år jämfört med samma period förra året och landade totalt på 6 642 stycken.

Vad ska man då göra om olyckan är framme?

– Enligt lag ska man anmäla viltolyckor genom att alltid ringa 112. Då skickar polisen ut en eftersöksjägare, säger Satu Korte-Johansson kommunikatör på Älgskadefondsföreningen.

Hon poängterar att man ska anmäla olyckan även om man kan köra vidare.

– Det ska man göra för djurens skull, även om man tycker att man bara touchat lite, kan det ha tagit illa så djuret blivit väldigt skadat.

Följ inte efter ett skadat djur

Här är ytterligare saker att tänka på:

• Stanna bilen där det är säkert att stanna, sätt på varningsblinkers. Sätt ut varningstriangel 200 meter bakom olyckan.

• Markera med viltolycksremsa på den sidan där djuret försvann.

• Enstaka viltolycksremsor finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor. Remsan är gratis.

• Flytta om möjligt döda djur från vägbanan.

• Ring 112 och anmäl olyckan, lämna tydlig vägbeskrivning. Gå aldrig fram till rovdjur eller vildsvin.

• Följ inte skadat djur eller gå efter dem i deras spår.

LÄS MER:Så skrämmer Sven-Anders bort vildsvinen från sin trädgård

LÄS MER:Positiva trenden: Färre skadar sig i trafiken i Mölndal

LÄS MER:Se Ricks möte med grävlingen: ”Han såg väluppfostrad ut”

LÄS MER:Blå stjärnans nya djursjukhus växer fram i Mölndal: ”Sveriges största”

ANNONS