Johanna Rantsi (M) är ordförande i skolnämnden som på onsdag ska besluta om avgiftshöjningen. Det slutgiltiga beslutet tas dock av kommunfullmäktige. Foto: Emmy Jonsson/Elvira Linderot
Johanna Rantsi (M) är ordförande i skolnämnden som på onsdag ska besluta om avgiftshöjningen. Det slutgiltiga beslutet tas dock av kommunfullmäktige. Foto: Emmy Jonsson/Elvira Linderot Bild: Elvira Linderot

Kulturskolan blir dyrare: Avgifterna kan höjas med 25 procent

Nästa år ser det ut att bli dyrare att gå på Mölndals kulturskola. Terminsavgiften för ämneskurser kan höjas med 200 kronor.
– Vi behöver se över våra intäkter, inte bara våra utgifter, säger skolnämndens ordförande Johanna Rantsi (M).

ANNONS
|

På onsdag ska politikerna i skolnämnden besluta om avgiftshöjningen för Kulturskolan.

– Vi fick ett uppdrag av kommunfullmäktige, i samband med budgeten, om att höja terminsavgifterna. De här avgifterna har inte höjts på nästan 10 år, säger Johanna Rantsi.

Mölndals-Posten har tidigare berättat om att skolnämnden haft svårt att hålla budget, och det har gjorts flera besparingar under året.

"Tar ansvar"

I budgeten för 2020 har skolnämnden fått mer pengar, bland annat för att försöka minska barngrupperna i förskolan och skolan. Samtidigt fick de i uppdrag att höja Kulturskolans avgifter med totalt 700 000 kronor.

– Jag tänker att det är viktigt att nämnden tar sitt ansvar och ser över de inkomster och utgifter som vi har. Det är viktigt att inte bara se på utgifter utan också hur vi kan få in pengar. Jag tycker det är motiverat att göra den här höjningen, säger Johanna Rantsi.

ANNONS

Läs mer: Budgeten har klubbats – Skatten höjs med 25 öre

Nu finns ett förslag på hur avgifterna ska höjas. I det förslaget höjs terminsavgiften för ämneskurser, som till exempel instrument eller filmskapande, från 825 kronor till 1025 kronor. Avgiften för att sjunga i kör/gruppsång höjs från 495 kronor till 600 kronor.

Gäller från 2020

När frågan var uppe i skolnämndens arbetsutskott uttryckte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en oro för att höjningen kommer drabba familjer med sämre ekonomi.

– Vår förhoppning är att alla som vill delta i Kulturskolan ska kunna göra det. Men avgifter höjs på andra ställen också, och med tanke på att det inte har gjorts på 10 år så tycker jag att det är motiverat, säger Johanna Rantsi.

Efter att skolnämnden tagit sitt beslut går frågan tillbaka till kommunfullmäktige.

– Det är där det slutgiltiga beslutet tas, säger Johanna Rantsi.

Om beslutet går igenom börjar de nya terminsavgifterna gälla från och med 1 januari 2020.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

ANNONS