Låg representation av unga i kommunfullmäktige: ”Vi blir sämre rustade”

Politikerna i Mölndals kommunfullmäktige är bra mycket äldre än den genomsnittliga Mölndalsbon. Samma trend återfinns i hela landet, vilket Sveriges radio ekot har rapporterat om. Jacob Wihlborg (S) är Mölndals enda ledamot i 20-årsåldern.
– Systemet idag är inte anpassat för unga, säger han.

ANNONS

Under måndagen rapporterade Ekot att pensionärer är överrepresenterade i kommunfullmäktige runt om i landet. Medelåldern på kandidaterna till höstens kommunalval är 56 år – när man kollar på hela Sverige. Statsvetaren Erik Wångmar sa till Sveriges radio att den bristfälliga representationen kan vara ett demokratiproblem.

Mölndals-Posten har kollat snittåldern på sittande ledamöter i Mölndals kommunfullmäktige, vilken går i linje med rikstrenden och ligger på 55 år. Det speglar inte stadens befolkning, då den genomsnittliga Mölndalsbon är 39 år.

”Ska representera folket”

Jacob Wihlborg (S) sitter i kommunfullmäktige och är också vice ordförande i miljönämnden. I dagsläget är han den enda ledamoten under 30 med sina 24 år.

ANNONS

Vad tänker du om att så få unga är representerade?

– Det blir ju ett problem, eftersom vi behöver mångfald. Kommunfullmäktige ska representera folket, säger Jacob Wihlborg.

Han gick med i Socialdemokraternas ungdomsförbund 2015 och 2018 blev Jacob Wihlborg invald i kommunfullmäktige. I år står han som nummer nio på partiets valsedel. Jacob Wihlborgs uppfattning är att det är i partipolitiken som han kan vara med och påverka.

Men han menar att det är vanligare att unga personer engagerar sig i en eller två frågor.

– Unga idag är väldigt politiskt engagerade, men de brinner ofta för någon enstaka fråga. Exempelvis klimatet, och då är det vanligare att de blir aktivister än att de går med i ett parti.

Svåra förutsättningar för unga att engagera sig

Han menar å andra sidan att man inte behöver sympatisera med hela partiprogrammet. Jacob Wihlborgs egen hjärtefråga är klimatpolitik, även om det inte är Socialdemokraternas hjärtefråga.

Tror du att din ålder speglar vilka politiska frågor som du prioriterar?

– Ja det tror jag. En annan fråga som jag tycker är viktig är skola – att alla elever ska komma ut med godkända betyg, alla ska få en chans.

– I skolfrågan har jag också färsk erfarenhet. Många andra i kommunfullmäktige gick ju i skolan när man hade betygssystemet 1 till 5.

Jacob Wihlborg poängterar att upplägget för att engagera sig i den kommunala politiken inte är optimal för yngre personer. Som timanställd får man inte ersättning för förlorad arbetstid när kommunfullmäktige sammanträder, och studenter får en ökad arbetsbörda genom att behöva skjuta upp plugget.

– Systemet är inte anpassat för unga, säger han.

”Kan bli ett erfarenhetsglapp”

Enligt statsvetaren Patrik Öhberg, som är verksam på Göteborgs universitet, är kommunfullmäktiges höga medelålder inget nytt fenomen.

– Rent övergripande är det inget nytt, det är äldre människor som sysslar med politik på kommunal nivå. På riksdagsnivå är det tvärtom, säger Patrik Öhberg.

Vad får den låga representationen av unga för konsekvenser?

– Det finns inte sådär jättemånga frågor där det skiljer sig mycket mellan yngre och äldre. Men samtidigt kan de som inte engagerar sig ha massa erfarenheter som inte kommer in i politiken. De är inte där för att de skjuter barnvagnar eller pluggar. Därför kan det bli ett erfarenhetsglapp.

Du anser inte att det är ett demokratiskt problem?

– Inte nödvändigtvis. Det viktigaste är att han eller hon representerar våra åsikter. Det kan tyda på ett eventuellt problem, men det måste man göra mer studier på, säger Patrik Öhberg.

Tappar de unga

Sven-Ove Johansson (S) är vice ordförande i Mölndals kommunfullmäktige och han säger att det ibland kan vara en bra tillströmning av unga politiker, men att de endast är engagerade en kort stund.

– Oftast är de bara aktiva i ett år kanske, sen tappar vi dem, säger Sven-Ove Johansson.

Tror du att ni också tappar vissa frågor på grund av det här?

– Ja det tror jag, eller åtminstone blir vi sämre rustade. Man har ju gruppmöten och där märker man om man har några yngre – de är alerta och vill föra fram vinklingar som vi andra inte ser.

Han fortsätter:

– Jag som 70-åring måste passa mig för hur jag tänker. De unga kan ibland komma med förslag som vi testade på 80-talet, och som inte fungerade då. Men där måste man vara försiktig, det är nya tider och kanske funkar det nu, säger Sven Ove Johansson.

LÄS MER:Det här vill Stefan Gustafsson (S) göra för Mölndal: ”Vi behöver handlingskraft”

LÄS MER:Det här vill Adam F Laurén (KD) göra i Mölndal – tror på kortare arbetstid inom äldreomsorgen

LÄS MER:Det här vill Eric Nilsson (C) göra i Mölndal – lyfter Kållered, Lindome och Hällesåker

ANNONS