Läraren på Bosgårdsskolan överklagar domen om sexbrott till Högsta domstolen

Den manlige läraren dömdes till två års fängelse för fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn och nio fall av sexuellt ofredande. Nu överklagar han till Högsta domstolen.

ANNONS
|

Mannen, som idag är 43 år, dömdes i hovrätten för att mellan hösten 2018 och våren 2020 ha gjort sig skyldig till fyra fall av sexuella övergrepp och nio fall av sexuellt ofredande mot barn som han arbetade med på Bosgårdsskolan. Han friades dock från en av åtalspunkterna – våldtäkt mot ett barn. I samband med den tvååriga fängelsedomen blev mannen också av med sin lärarlegitimation.

LÄS MER:Lärare dömdes för sexbrott mot barn – hovrätten skärper straffet

Nu har mannen via sin advokat valt att överklaga domen till Högsta domstolen. I första hand vill läraren frias helt och därmed också slippa betala skadestånd. I andra hand önskar han en lindrigare påföljd.

ANNONS

I överklagan till HD skriver advokaten bland annat att tingsrätten och hovrätten ”har brustit i sin bevisvärdering och felaktigt behandlat den av X åberopade bevisningen”. Mannen anser att rätten inte bedömt de av läraren ”åberopade vittnesförhören på objektiva grunder”.

Vidare skriver advokaten att barnens vittnesförhör inte varit samstämmiga samt att ”barnens och föräldrarnas uppgifter skiljer sig, i många fall, åt markant”. Därutöver lägger de fram ytterligare argument för varför överklagan ska prövas av Högsta domstolen.

LÄS MER:Mölndalsbo döms för miljonsvindel – skulle betala bedragare

För att HD ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först lämnar ett så kallat prövningstillstånd. Inom en månad förväntas HD fatta beslut om målet kommer tas upp eller inte. Högsta domstolen får in cirka 6 000 överklaganden per år. Endast drygt 100 av dem får prövningstillstånd.

LÄS MER:Tio poliser utsattes för farlig rök vid storbranden

ANNONS