Rolf Nilsson är högstadielärare och skyddsombud. Han menar att det inte går att hålla avstånd i klassrummen och att kommunen borde ha följt regionens rekommendationer.
Rolf Nilsson är högstadielärare och skyddsombud. Han menar att det inte går att hålla avstånd i klassrummen och att kommunen borde ha följt regionens rekommendationer. Bild: privat

Läraren slår larm: ”Känns inte säkert i skolan”

Det går inte att hålla avstånd i klassrummen, trots att undervisningen delvis sker på distans. Det menar Rolf Nilsson, skyddsombud och högstadielärare.
– Just nu har jag svårt att se hur någon kan bedriva undervisning på ett tämligen smittsäkert sätt.

ANNONS
|

Rolf Nilsson är skyddsombud och högstadielärare på Sörgårdsskolan. Enligt honom är det omöjligt att hålla avstånd till eleverna i klassrummen. På frågan om han känner sig säker på jobbet är svaret tydligt.

– Nej. Det känns inte säkert.

LÄS MER: Facken kritiska mot skolbeslutet: ”Lärare är inte immuna mot covid”

Rolf Nilsson ser inte sin skola som sämre på att hantera pandemin än någon annan i Mölndal, utan uttalar sig som en av många lärare och som företrädare för Lärarnas Riksförbund.

Går inte dela klassen

Sörgårdsskolan är en 6–9-skola. Eftersom sexorna inte berörs av högstadiets regler om partiell distansundervisning är de alltid på plats. De andra årskurserna turas om att vara i skolan, vilket betyder att lokalerna oftast är halvfulla.

ANNONS

Enligt skolförvaltningens chef Fredrik Hellsten ska det gå att dela upp eleverna i olika klassrum och på så sätt hålla avstånd, men det håller Rolf Nilsson inte alls med om.

– Nej, det är inte så i verkligheten. Läraren har tillsynsansvar och om jag delar klassen är jag inte på plats hälften av tiden. Det är en svårighet, säger han och tillägger att det också är svårt att hitta lediga salar intill varandra.

Inga munskydd

Vissa NO-ämnen har klassrum där bänkarna sitter ihop två och två och i språkundervisningen sitter elever från olika klasser i samma rum. Själv hamnar han ständigt nära elever när de ber om hjälp.

– Sedan inser nästan alla att: Lycka till med att säga till tonåringar att inte stå intill varandra i klungor i korridorerna. Och när de ska förflytta sig in och ut i salar är det trängsel.

LÄS MER: Hela familjen blev sjuk efter covidfallen på Brattåsskolan

Skolhälsovården ska bära munskydd och visir men några sådana direktiv finns inte för lärare. På Rolf Nilssons arbetsplats har rektorn bestämt att alla lärare får gratis munskydd, men generellt är det upp till läraren själv att stå för sådant om det önskas. Anledningen är att skolförvaltningen i Mölndal valt att gå efter arbetsmiljöverkets rekommendationer och de inte säger något om munskydd till lärare. Att inte all skolpersonal får skydd när det inte går att hålla avstånd tycker Rolf Nilsson är märkligt.

Viktigt träffas

Att alla som är sjuka stannar hemma tror han inte går att garantera. Det finns smittade som saknar symptom och han känner till skolor där smittspridningen dragit iväg i vissa klasser.

Samtidigt tror han inte på total distansundervisning på högstadiet.

– Det finns ett stort värde i att träffa eleverna och följa upp hur det går. I klassrummet ser jag ganska snabbt om några ser ut som fågelholkar.

”Fel signaler”

Att Mölndals skolförvaltning valde att inte följa regionens rekommendationer om full distansundervisning för högstadiet veckan efter sportlovet gjorde både honom och kollegorna upprörda.

Skolförvaltningens chef Fredrik Hellsten har tidigare sagt till Mölndals-Posten att han anser att de anpassningar som Mölndal redan gjort – att eleverna bara är i skolan 20 procent av tiden – gör det möjligt att hålla avstånd. Därför behövdes ingen full nedstängning efter sportlovet, menade han.

LÄS MER: Chefen om lärarnas covidkritik: ”Skolan är viktig för barnens hälsa”

Rolf Nilsson ser frågan framför allt som en principsak: vilka signaler skickas ut till eleverna?

– Vi ska fostra eleverna att följa lagar och förordningar. Men när smittskydd går ut med en rekommendation väljer Mölndals stad att ignorera detta. Vad skickar det för budskap, undrar han retoriskt.

Anna Mattisson

anna.mattisson@molndalsposten.se

ANNONS