Många fina minnen när Mölndalsborna vallfärdade till Kikås kyrkogård

Gravpyntningslördagen under allhelgonahelgen har vuxit i omfattning och till Kikås kyrkogård vallfärdade människor för att gå till gravarna och kapellet men också för att samlas, lyssna på musik – och äta korv.

ANNONS
|

När löven faller av, sjunger ungdomskören under gudstjänsten i Kikås kapell. Och det var precis vad som skedde utanför. Kyrkogårdens vaktmästare hade fullt upp med att kratta undan de gula, röda och bruna blad som nådde marken denna blåsiga novemberlördag.

Men vid Leif Ericsons grav är det välkrattat. För dottern Maria Bergström är det en självklarhet att besöka graven, särskilt under allhelgona.

– Det är en fin dag att minnas. Pappa ligger i en familjegrav så det är flera generationer här, säger Maria.

LÄS MER:Kyrkan behöver mer begravningsmark – men Mölndals stad säger nej

”Naturligt ställe att gå till”

Hon och maken Peter Bergström tänder ett ljus och sätter sig ner en stund.

– När vi tänder ljus här så tänker vi på pappa, men också på Peters föräldrar som ligger i en minneslund i Degerfors. Det här har blivit ett naturligt ställe att gå till, säger Maria samtidigt som systern Annika Assarsson och mamma Lisbeth Ericson anländer.

ANNONS

Vad tänker ni på en dag som denna?

– Man tänker på de många fina stunderna, allt roligt man gjorde med pappa. Skidåkning, vattenskidor och promenader i skogen, säger Annika Assarsson.

– Och all musik. Leif spelade alltid musik hemma. Det var mycket klassiskt och han spelade många instrument själv också, säger Lisbeth Ericson.

– Jag tror mest att han hade tyckt det var roligt att vi var här. Jag tror nog vi får skåla för pappa med en Amarone i kväll, det hade han gillat, säger Maria Bergström.

LÄS MER:Fokus på kyrkogårdens liv gav dem Mölndals miljöpris 2021

Kärleksbudskap i en svår tid

Inne i kapellet har församlingsherden Stefan Risenfors predikan. Han väver in såväl låtskrivaren Staffan Hellstrands Fanfar som klimatmötet och aktivisterna utanför förhandlingsrummen i Glasgow med kärleksbudskapet i den så kallade Bergspredikan där ord som ”Älska dina fiender” och ”Be för de som förföljer er”, uttalas.

En av gudstjänstbesökarna är Margareta Fagman.

– Som de flesta andra går jag hit eftersom jag har någon jag tänker extra på. Min man Lennart gick bort för tre år sedan. Han var aktiv i kyrkan så först går jag hit och sedan till graven, säger Margareta Fagman.

LÄS MER:Målandet bevarar vänskapen på ålderns höst

”Blandade känslor”

I minneslunden spelar Frälsningsarmén. En stor mängd människor stannar upp, lyssnar och minns.

Inte långt därifrån står familjen Nyqvist vid forne Fässbergs IF-ordföranden Donalds grav.

– Det är blandade känslor en sådan här dag. Här ligger Donald och där borta ligger min mans farmor och farfar och i minneslunden ligger vår dotter. Hon dog samma dag som hon föddes, säger Lotta Nyqvist.

– Det känns värdigt att hedra minnet. Det är så fint här med alla blommor och ljus. Och det är väldigt mycket folk, säger Tony Nyqvist.

Uppsluppen stämning

Borta vid maskinhallen samlas stora skaror av människor. Mitt bland all sorg och alla minnen är stämningen där desto mer uppsluppen. Kyrkogårdsvaktmästarna Lennart Andreasson och Krister Johansson bjuder på grillad korv.

– Det här är bättre än på Franks. Mitt i sorgen så får besökarna den här upplevelsen också, säger Krister Johansson och delar ut korvar.

– Vi har verkligen världens bästa jobb, konstaterar Lennart Andreasson.

LÄS MER:Det borde vara gratis att parkera vid Kikås kyrkogård

LÄS MER:Kyrkan: Den som ska besöka en grav får visst stå gratis

Bredvid står pensionerade brandmannen Ulf Andersson och säljer honung, bland annat från bikupor på kyrkogårdarna Kikås, Fässberg och Kållered. Och ute på parkeringen står Sven Johansson med hunden Freja. Tillsammans promenerar de runt kyrkogården tre gånger om dagen så de tre gravar som Sven besöker är konstant pyntade.

– Jag bara kollar så att de ser bra ut i dag.

Kanske måste han ändå kratta undan gula, röda och bruna blad innan promenaden är över för den här gången.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS