Mannens svartbygge: bastu och brygga på strandskyddat område

Mannen byggde brygga och bastu vid sjön. På ett strandskyddat område och en annan persons mark. Det skulle han inte gjort anser såväl miljöförvaltningen i Mölndal som Göteborgs tingsrätt.

ANNONS
|

Det var i slutet av 2021 som en fastighetsägare i Lindometrakten tog kontakt med kommunens miljöförvaltning. En man hade då byggt bastu och brygga vid en sjö – på mark som inte var hans egen, utan den anmälande fastighetsägarens. Därutöver hade mannen satt upp ljusslingor och dragit elkablar från sitt eget hus till bryggan.

Enligt grannen fanns det varken brygga eller bastu när mannen några år tidigare hade köpt sitt hus. Och allt verkade dessutom ha tillkommit utan att någon bygglovsansökan gjorts.

”Vi känner oss maktlösa, men måste ändå fortsätta kampen för att om möjligt få vår rätt och möjligen kunna förhindra hans vidare förstörelse”, skrev anmälaren till miljöförvaltningen i Mölndal.

ANNONS

Bastu på en flotte

I januari 2022 gjorde förvaltningen besök på platsen. De konstaterade ”att det på fastigheten finns en brygga och en bastubyggnad med dörr med fönster i samt ett fönster på den del som vetter åt syd-sydväst. Bastubyggnaden är placerad på en flotte som är förankrad i bryggan.”

Bastun är inte en byggnad utan en flotte, var förklaringen från mannen som byggt både bastu och brygga vid en sjö i Lindometrakten.
Bastun är inte en byggnad utan en flotte, var förklaringen från mannen som byggt både bastu och brygga vid en sjö i Lindometrakten. Bild: Polisen

Inne i bastun satt en i dag 59-årig man. Han erkände att det var han som hade byggt men hävdade samtidigt att bastun inte var en fast byggnad utan en båt alternativt flotte. Med stöd av en elmotor kunde bastuflotten åka ut på sjön.

Även bryggan var en form av flotte hävdade 59-åringen eftersom motorn kunde anslutas och tas ut i sjön. I samband med platsbesöket var den dock pålad inför vintern.

Stred mot bygglov och strandskydd

Mannen uppmanades att montera ner bryggan och bastun då bygget stred mot såväl bygglov- som strandskyddsregler. Om inte riskerade han vite.

Strandskyddet i det aktuella området går från strandkanten och 100 meter ut i sjön. Så här beskrivs ärendet av en handläggare vid länsstyrelsen.

– En brygga i sig är inte avhållande för allmänheten. Har man en brygga och en byggnad på den blir det mer privatiserat och det vara avhållande för allmänheten, tillför man belysning dessutom så uppfattar allmänheten det ännu mer privat.

Brott mot områdesskydd

Mannen valde att plocka ner sina byggen och betala böter till Mölndals stad. Dessutom polisanmäldes han, misstänkt för brott mot områdesskyddet. I polisförhör erkände han bygget men förnekade brott.

– Den (bastun) är helt flytande löst förtöjd och elmotordriven. Alltså ingen bastubyggnad utan förtöjd som vilken båt som helst.

Polisen: Har du sökt dispens?

– Nej, det trodde jag inte behövdes. Det ligger bryggor runt hela sjön.

Har du varit i kontakt med kommunen eller annan myndighet innan du påbörjade bygget?

– Nej, det låg en liten trasig bryggsnutt som var delvis uppdragen på land där innan. Så jag trodde att det var ok, hade ingen aning om att man var tvungen att söka dispens.

Advokaten: ”Kan inte kommentera”

I förhöret tog 59-åringen bland annat upp att han redan hade betalat en bot till Mölndals stad:

– Jag har med högsta motvillighet och högst orättvist enligt mig betalat deras utredningskostnader på nästan 20 000 kronor så jag anser mig grundligt straffad redan. Om jag förstår det rätt så hade det blivit ett vite om jag inte lyssnat på deras krav. Jag hade inte en aning om att man inte fick det.

Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt till 50 dagsböter à 120 kronor. Hans advokat heter Bengt Tarre.

– Jag är utomlands och kan inte kommentera domen förrän jag är tillbaka om en och en halv vecka.

Planerar ni att överklaga?

– Det är inte beslutat än men det ska vi titta på när jag är hemma, säger Bengt Tarre.

LÄS MER:Carport i Mölndal har blivit fråga för Högsta domstolen

LÄS MER:Bada vid privat mark – det här gäller

LÄS MER:Förslaget: Fördubblad p-avgift utanför Mölndals sjukhus

ANNONS