Laila Åkerberg.
Laila Åkerberg. Bild: Kjellåke Dahlin

Minnesord: Miljöpartiets Laila Åkerberg är död

Laila Åkerberg, under lång tid Miljöpartiets starka namn i Mölndal, har somnat in, 84 år gammal.

ANNONS
|

Laila Åkerberg föddes 15 januari 1940 och hann bli ett halvår mer än 84 innan hon dog efter ett innehållsrikt liv den 27 juni 2024.

När Miljöpartiet i Mölndal bildades 1973 några månader före valet aktiverade hon sig och partiet lyckades komma in i kommunfullmäktige. Sedan dess har hon varit politiskt aktiv i kommunen, regionen och även i kyrkan när partiet tidigt deltog i kyrkovalen.

Laila satt också med i partistyrelsen på riks. Där kallades hon dess egen lilla solstråle. Hennes positiva läggning var något som var kännetecknande för henne liksom den stora medkänslan med dem som var udda och hade det svårt. 1986 hade Miljöpartiet sin kongress i Mölndal. Då var hennes hem en sambandscentral och hon i sitt esse.

ANNONS

Laila har växt upp i en annan tid med framtidstro och var stolt över sin arbetarbakgrund, var fackligt aktiv. Om gamla Mölndal hade hon mycket att berätta. Hennes första arbete var på ”Strumpan” (Samuelsons strumpfabrik i Kvarnbyn) och senare blev hon vårdbiträde, som hon skrev på valsedeln, trots alla kurser hon läst på universitetet med fyrtiotalisternas nya möjligheter till utbildning.

Det första partiprogrammet kunde varit aktuellt ännu i dag. Skolbarn skulle ha ekologisk mat. En viktig punkt var att inte bebygga åkermark och att bevara Fässbergsdalen. Men det har inte blivit så. Ännu tidigare var Mölndal en trädgårdsstad.

När alliansen ville bygga ut kärnkraften slöt socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet ett avtal 2009 om att den visserligen skulle avvecklas, men ingen tid sattes, protesterade hon som en av tre regionordförande. Det vore att överge ideologin och varför partiet startade. Det skulle inte längre förtjäna sitt namn. Påpekas kan att alla alternativen i kärnkraftsomröstningen angav 2010 som avvecklingsår, men det hände aldrig.

Laila hade en stor familj och ett stort nätverk, även om det krympte de fyra sista åren, när hon bodde på äldreboende. Det är många hon glatt, och vi är många som sörjer henne. Men vi har i ljust minne av allt hon gjort.

Hans Sternlycke

ANNONS