Läkaren jobbade ett tag som konsult på Capio vårdcentral i Mölndal. I december avslutades samarbetet efter att det kommit fram tecken på att han använt vårdcentralens lokaler för att ta covidtest för sin egen kliniks räkning.
Läkaren jobbade ett tag som konsult på Capio vårdcentral i Mölndal. I december avslutades samarbetet efter att det kommit fram tecken på att han använt vårdcentralens lokaler för att ta covidtest för sin egen kliniks räkning. Bild: Fredrik Hofflander

Misstänkt falska covidtest gjordes i Mölndal: "Alldeles förfärligt"

Läkaren bakom den privata klinik som anklagas för falska covidtest kan ha använt Capios lokaler i Mölndal för egen provtagning.
– Vi har pratat med honom och avslutat samarbetet, säger verksamhetschefen Marita Åvall.

ANNONS
|

Tidigare i januari kunde Göteborgs-Posten avslöja att den privata kliniken Husdr.se genomfört provtagningar för covid-19 och påstått att de analyserats av laboratoriet Unilabs. Unilabs har dock inte fått in några prover från kliniken. Ändå har patienter betalat för att göra PCR-test och fått provresultat och reseintyg skickade till sig.

Det betyder alltså att personer som testat sig för att till exempel kunna resa in i andra länder omedvetet kan ha använt falska dokument.

Mölndalskoppling

Nu har det visat sig att läkaren som ligger bakom Husdr.se har koppling till Mölndal. Under en period förra året jobbade han som konsult på Capios lokala vårdcentral och Mölndalsjouren som Capio också driver. I december började patienter höra av sig till Capio för att fråga om prover som vårdcentralen inte kände igen. Patienter som bokat in sig via Husdr.se har berättat att de kallats till Bergmansgatan 6, där Capio har sin provtagningslokal.

ANNONS

Läkaren på Husdr.se konfronterades om misstankarna att han använt vårdcentralens lokaler för sin egen verksamhet, men nekade. Trots bristen på bevis anlitas läkaren inte längre av Capio sedan slutet av december.

– Nu försöker vi tillsammans med Unilabs titta på om det skett oegentligheter, men än så länge har vi inget nytt att säga, säger Marita Åvall, verksamhetschef för Capio vårdcentral i Mölndal.

Förundersökning pågår

Efter GP:s artiklar har ett 70-tal polisanmälningar gjorts mot Husdr.se, från patienter som anlitat kliniken. Polisens bedrägerisektion har inlett en förundersökning och också Inspektionen för vård och omsorg har dragit igång en tillsyn av kliniken. Capio och Unilabs för också en egen dialog för att bland annat se om läkaren kan ha lämnat in sina privata kunders prover för analys via Capio.

Marita Åvall berättar att Capio ser mycket allvarligt på det som läkaren anklagas för.

– Det är alldeles förfärligt hur patienter drabbats. Vi tar helt avstånd från det han är misstänkt för, säger hon.

Mölndals-Posten har kontaktat läkarens juridiska ombud Björn Hurtig, men fått till svar att de inte har någon kommentar i nuläget.

Anna Mattisson

anna.mattisson@otv.se

ANNONS