Mitt i elkrisen – gatlamporna i Lindome lyste mitt på dagen

I bilen fick Sven Östlind syn på att flera gatlampor längs Gamla Riksvägen i Lindome var tända – mitt på ljusa dagen. När han försökte felanmäla det fick han inget svar.
– Hade det inte varit elkris hade jag kanske inte reflekterat över det, men nu måste vi ju hjälpas åt att spara på elen, säger han.

ANNONS
|

Det var vid rondellen där Gamla Riksvägen, Spårhagavägen och Industrivägen möts som Sven Östlind såg ett tiotal lampor stå och lysa, trots att det var mitt på dagen. Det hände på torsdagen.

– Det var från rondellen mot Anneberg som det lyste. På de övriga ställena var det släckt, så det var bara där som något var fel, säger Sven Östlind.

Tänkte på elkrisen

I vanliga fall hade han nog inte reagerat, säger han, men med tanke på elkrisen i samhället gjorde han det.

– Min tanke är ju att vi måste alla hjälpas åt och upplysa om sånt som står och drar utan att det är nödvändigt. Det här är ju inte säkert den enda grejen som står och lyser, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det blir ju ironiskt när man läser om att det finns planer på att släcka ner gatubelysning på kvällar i värsta fall, för att spara på el. Man kan ju börja med att stänga av den på dagen, säger han.

När Sven Östlind körde förbi samma väg på fredagen lyste det fortfarande.

– Så det var ju ingen engångshändelse, säger han.

Trafikverkets ansvar

På torsdagen ringde Sven Östlind till Mölndals stads kontaktcenter i hopp om att felanmäla saken. Svaret han fick var att frågan ligger hos Trafikverket, och att det var dit han skulle ringa.

– Det händer ibland att jag ringer till Trafikverket i andra ärenden och det brukar alltid vara långa köer, en halvtimme eller 40 minuter. Jag hade inte tid med det i det här fallet. Jag tänkte att kommunen kunde fånga upp det och föra det vidare till Trafikverket, men där var det stopp. Jag kan tycka att det är lite fyrkantigt, säger han.

När Mölndals-Posten ringde upp Trafikverkets pressjour på fredagen hade de inget säkert svar på varför det lyser i Lindome. När gatlampor är tända mitt på dagen är den vanligaste anledningen dock att det pågår en felsökning. Det kan vara en kontroll för att se om någon lampa är trasig.

Utförs underhåll

Vid 13-tiden på fredagen återkommer Trafikverket med en förklaring.

– Det var som jag misstänkte i det här fallet. Lamporna är tända för att det utförs underhåll på dem, för att se om något är trasigt. Men om man märker att det är något konstigt och det fortsätter vara tänt hela tiden kan man alltid höra av sig till vår kundservice, säger Felicia Danielsson som är presskommunikatör på myndigheten.

Hon tycker det är bra att folk uppmärksammar tända gatlyktor.

– Det går på automatik när lamporna ska tändas, så det kan ju vara något som är fel med det också. Så ser man gatlyktor som är tända hela tiden är det bra att höra av sig till oss och påtala det, så kan vi kolla vad det handlar om.

LÄS MER:Så lyckades Mölndals stad undvika de höga elpriserna: ”Tack vare strategin”

LÄS MER:Hyresjätten låser elavtalen – 650 procent dyrare

LÄS MER:Så påverkas Mölndalsborna av höga elpriser: ”Extra tajt budget”

ANNONS