Mölndal energi visar badtemperaturer – sätter sensorer i Tulebosjön och Södra Barnsjön

Badsugen? Då kan det vara läge att kolla in liverapporteringen av temperaturerna i fyra badsjöar. En av Mölndal energis anställda har placerat ut sensorerna på egen hand med hjälp av våtdräkt och paddelbräda.

ANNONS
|

I ett par års tid har Mölndal energi experimenterat med temperatursensorer i sjöar. Den som vill pejla läget i badvattnen kan gå in på bolagets hemsida och få direkt besked hur varmt eller kallt det är exakt just nu.

Mölndal energis mätchef Alexander Ehrensvärd understryker att detta inte är någon kärnverksamhet för el- och energibolaget, men att det ändå knyter an till deras egen strävan att på distans övervaka de egna näten.

– Den här tekniken är en lågfrekvent radioteknik, som vi använder för att samla in mätvärden från vår fjärrvärme. Så däri ligger egennyttan för oss. Men lite på köpet har vi sett att det finns andra coola grejer att göra för staden och kommuninvånarna, säger han.

ANNONS

Låga kostnader

Sedan några veckor tillbaka finns temperaturmätarna inte bara i Mölndal utan också i Kållered (Tulebosjön) och Lindome (Södra Barnsjön). Kostnaden är försumbar – varje sensor går på några tusenlappar – och utplaceringen i sjöarna löser man utan att ta in någon extern arbetskraft.

– Vi åker ut på lunchen och fixar det. Min kollega Anders Averdal är en mästare på stand up paddle board så han paddlar ut och lägger i bojen, säger Alexander Ehrensvärd.

Så varmt är det i vattnet

Och så den viktigaste frågan: Hur varmt är det egentligen i vattnet? En snabb titt på sensordatan på hemsidan ger inga uppmuntrande besked för den köldkänslige. Södra Barnsjön är mildast med sina 14 grader, medan Stensjön klockar in på 13 och Sisjön och Tulebosjön ståtar med 12 grader.

– Men det går faktiskt snabbt uppåt nu. När vi lade i bojen i Tulebosjön för ett par veckor sen var det bara fem och en halv grad. Då var det några som stod och hoppades på att Anders skulle ramla i när han paddlade, säger Alexander Ehrensvärd med ett skratt.

Kan användas på livbojar

Radiotekniken skulle kunna komma till användning även på andra vis inom en snart framtid. En idé är att montera sensorer på kommunens livbojar så att de ansvariga larmas direkt om en sådan försvinner.

– Vi för en dialog med tekniska förvaltningen om att vi skulle kunna jobba mer med sensorer framöver, säger Alexander Ehrensvärd.

LÄS MER:Efter skenande elpriserna – Mölndal energi gör rekordresultat

LÄS MER:Få kvinnor i Mölndals kommunala bolagsstyrelser: ”Kompetens är viktigast”

LÄS MER:Åbytravets nya satsning: Solceller för 1,4 miljoner

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS