Mölndals intensivvårdsavdelning kan komma att ta in covid-sjuka patienter.
Mölndals intensivvårdsavdelning kan komma att ta in covid-sjuka patienter. Bild: Jonas Lindstedt

Mölndals sjukhus redo att ställa om till covid-IVA

Under första, andra och tredje vågen öppnade Mölndals sjukhus sin IVA-avdelning för covidsmittade patienter. I takt med att smittspridningen nu går upp i samhället kan så bli fallet även under en fjärde våg.
– Det finns en plan både regionalt och på SU hur vi ska belägga covid-IVA-patienterna när eller om det går upp, säger Eva Tovinger på Mölndals sjukhus.

ANNONS
|

Den senaste tidens smittspridning har satt sina spår i hela samhället. Innan jul infördes nya restriktioner och under vecka 52 registrerades över 3 800 covidfall i Västra Götalandsregionen – den tredje högsta veckomätningen sedan pandemin började.

LÄS MER:Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

På Mölndals sjukhus märks smittspridningen främst i slutenvården, säger Eva Tovinger, tillförordnad verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård.

– Nu är det så ont om slutenvårdsplatser så sjukhusledningen har tagit ett beslut att det enbart är högprioriterad vård och akut vård som kan utföras när man kräver en slutenvårdsplats.

LÄS MER:Fortsatt snabb ökning av covid-19-patienter på sjukhus i Västra Götaland

Kan ställa om

Även personalen har drabbats av den ökade smittspridningen berättar Eva Tovinger.

ANNONS

– Det är ju inte bara covid som pågår utan det är också alla andra infektioner plus magsjuka som gör att vi har en ovanligt hög sjukfrånvaro. På en av våra operationsavdelningar var det tio som var borta igår och så mycket brukar det inte vara.

Hur klarar ni av det ändå?

– Genom att dels samverka över kliniken. Sen har vi oerhört lojala och kompetenta medarbetare som ställer upp, jobbar extra och byter sina arbetstider. Utan dem hade vi absolut inte klarat oss, inte en dag.

LÄS MER:Halkskador ökar i Mölndal: ”Många patienter kommer in”

”Finns en plan”

För tillfället behandlas covidsmittade patienter som behöver intensivvård på Östra sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset. Men om trycket på intensivvårdsplatser skulle öka finns det planer på att ställa om på Mölndals sjukhus.

– Det finns en plan både regionalt och på SU hur vi ska belägga covid-IVA-patienterna när eller om det går upp. Men planen är ett levande dokument som kan ändras, säger Eva Tovinger.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS