Kronfågels djurhållning kritiseras av många just nu. För Mölndals stad var det självklart att stoppa inköpen.
Kronfågels djurhållning kritiseras av många just nu. För Mölndals stad var det självklart att stoppa inköpen. Bild: Matilda Spetz

Mölndals stad stoppar alla inköp från Kronfågel

Kronfågel har skållat kycklingar levande i fabriken utanför Katrineholm. Det har lett till en kritikstorm mot bolaget. Nu har Mölndals stad beslutat stoppa alla inköp.

ANNONS
|

– Vi kan inte stå bakom en leverantör som skadar djur och missköter hygienen, det var ett självklart beslut, säger Sarah Bengtsson, verksamhetschef på måltidsverksamheten i Mölndals stad.

Hanteringen av kycklingar hos Kronfågel har fått mycket kritik efter Aftonbladets granskning. I den kom det fram att kycklingar har skållats levande och att köttet var smutsigt på uppemot var tredje kyckling.

– Vi kommer pausa våra inköp tills det här har utretts, jag läste om det på nyheterna och kände direkt att vi inte kan handla av en sådan leverantör, säger Sarah Bengtsson.

LÄS MER:Mycket folk i rörelse vid ekodukten i Sandsjöbacka – kan störa djuren

Kommer inte serveras mindre kyckling

Kronfågels kyckling har tidigare tillagats i cirka 70 kök och serverats på förskolor, skolor och äldreboenden runt om i Mölndal. Sarah Bengtsson tror inte att de kommer påverkas av inköpsstoppet. Hon ser inte heller att det kommer serveras mindre kyckling.

ANNONS

– Vi har en ny svensk leverantör och som det ser ut nu har det inte varit några problem, säger Sarah Bengtsson.

LÄS MER:Ungdomar ställde Västtrafik mot väggen – kämpar för sina busskort

Flera kommuner stoppar inköpen

Mölndals stad är inte den enda kommunen som valt att slopa Kronfågel. Cirka 90 kommuner i landet ska ha i fredags ha stoppat sina inköp.

Janneke Vackerberg, kommunikationsansvarig på Kronfågel, skriver i ett mejl till Aftonbladet att de är ledsna över att kommunerna valt att stoppa sina inköp:

”Vi förstår deras reaktion och att de vill få en tydligare bild av vad som hänt och vad vi gör för att komma till rätta med problemen. Vi hoppas att vi inom kort får möjlighet att berätta mer för dem om vad som hänt och visa dem vad vi gjort för att lösa problemen”, skriver Vackerberg till tidningen.

På måndagen kom beskedet att Scandi Standard, som äger Kronfågel, sparkar vd:n och koncernchefen Leif Bergvall Hansen.

LÄS MER:Här kan nytt höghus byggas: ”Det är inte så vackert där nu”

ANNONS